STVARAMO BOLJI SVET: Strategija održivosti kompanije Heineken Srbija

1242021-voda-dragoceni-resurs

12. IV 2021 | Voda se koristi u svakom koraku procesa stvaranja piva i od ključne je važnosti za proizvodnju piva. Glavni je sastojak gotovog proizvoda, ali se koristi i tokom procesa pranja, pri hlađenju i pakovanju piva, kao i u celokupnom lancu snabdevanja, uključujući rast i uzgoj useva.

Kompanija Heineken Srbija se, kroz strategiju održivog poslovanja ‘Stvaramo bolji svet’, fokusira na zaštitu vodnih resursa a sveobuhvatni program pod nazivom ‘Svaka kap je bitna’ izgrađen je na tri principa očuvanja vode: efikasna upotreba vode (korišćenje što je manje vode moguće), princip cirkularne ekonomije u korišćenju vode (čišćenje i ponovna upotreba vode), i odgovorno upravljanje vodom (održavanje slivova kako bi apsorbovali više atmosferske vode). Kompanija na osnovu ovih principa dalje kreira akcione planove za očuvanje vodenih resursa koji su prilagođeni lokalnom kontekstu, a u obe pivare kompanije Heineken Srbija, u Novom Sadu i u Zaječaru, definisani su jasni i specifični ciljevi i trajno se sprovode programi smanjenja upotrebe vode.

Smanjenje potrošnje energije i vode označava povećanje energetske i vodene efikasnosti i prelazak na druge ekološki prihvatljivije izvore energije u procesima gde je to moguće. Umanjenje potrošnje energije i vode postiže se optimizacijom proizvodnih procesa, a kompanija Heineken Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.

Voda koja se koristi za celokupni proces proizvodnje piva u kompaniji Heineken Srbija, na kraju se oslobađa u prirodi, ali na strogo kontrolisan način, kroz postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (Waste Water Treatment Plant) čija je funkcija je da vodu prečisti i učini je bezbednom po okolinu a pre krajnjeg puštanja u prirodu.