Vitaminski instant napici

Ubrzani tempo života i promena navika odgovorni su za nedovoljan unos vitamina. Zato su vitaminski instant napici zauzeli vrlo važnu ulogu u životu potrošača i na trgovinskim policama.

Zašto vitamin?
Vitamini su aktivne orsanske supstance koje organizam ne može sam da izgradi, ne mogu da se nadoknade ostalim supstancama, već moramo da ih unosimo hranom. Nedovoljan unos vitamina može da prouzrokuje lakše poremećaje u organizmu ili kod većih nedostataka može da dođe do raznih oboljenja. nezamenljivi su za odvijanje važnih telesnih funkcija od razgradnje hrane i oslobađanja energije do rasta i razvoja organizma. Glavni izvor vitamina i minerala je hrana. Međutim, brojne naučne studije upozoravaju da svakodnevnom prehranom ne unosimo u organizam dovoljne količine vitamina i minerala. Razlozi su brojni: od nedostatka vremena, volje, nedostupne cene nemarnosti…

Zašto instant napici?
Da bi se izegle neželjene posledice nepravilne ishrane i nedostatka vitamina u organizmu, danas se često uzimaju gotovi multivitaminski proizvodi čija je ponuda izuzetno raznovrsna. Od namirnica koje su samo blago obogaćene vitaminima ili mineralima (sokovi, mleko i sl.) do proizvoda sa vrlo visokim koncentracijama vitamina i minerala (tablete, efervete i sl). Negde u sredini nalazi se grupa vitaminskih instant napitaka, s raznim vitaminima u značajnijoj meri, ali i odličnog ukusa, kao i praktične primene.

Najčešći sastojci
Američka zadruga za biomedicinske istraživanja sprovela je 1995. godine istraživanje o razlozima korišćenja vitaminskih proizvoda. Najveći broj ispitanika (62%) uzima vitamine kako bi povećali imunilet organizma, a zatim zbog poboljšanja psihofizičkih sposobnsti, kao i protiv stresa, a svaki četvrti ispitanik zbog bolesti i depresije. Danas se na tržištu nalaze brojni vitaminski proizvodi domaćih i inostarnih firmi. Ovo su neki od najčešće korišćenih vitamina i njihove značajnije funkcije u organizmu:
VITAMIN E – metabolizam masti, zaštita organizma od slobodnih radikala, regulacija rada polnih žlezda, smanjenje holesterola
VITAMIN C – odbrambene funkcije imunološkog sistema u organizmu, sprečavanje krvarenja desni, zaštita organizma od slobodnih radikala
NIKOTINAMID – razmena materija, rad jetre i centralnog nervnog sistema
VITAMIN B5 (PANTOTENSKA KISELINA) – rast i normalno funkcionisanje tkiva, naročito kože
VITAMIN B1 – metabolizam ugljenih hidrata i masti, stvaranje energije, rad mišićnog i nervnog sistema
VITAMIN B2 – metabolizam ćelija, zdrav izgled sluzokože i kože
VITAMIN B6 – lep izgled noktiju, kože i kose
FOLNA KISELINA – stvaranje hemoglobina i nukleinskih kiselina, pravilan rast i razvoj deteta tokom trudnoće
VITAMIN B12 – metabolizam ćelija, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, normalan rast i razvoj organizma.

Pazite na količine!
Prilikom izbora proizvoda treba da se obrati pažnja na količine vitamina. Količine vitamina treba da odgovaraju dnevnim potrebama organizma. Sadržaj vitamina mora da bude jasno deklarisan i izražen, kao i postotak dnevno preporučenih količina. U zavisnosti od sastava i broja uzetih napitaka, vitaminski proizvod je dopuna ili glavni izvor vitamina u ishrani. Korišćenjem vitaminskih proizvoda u organizam se unose dovoljne količine vitamina i time izbegava pojava avitaminoze, pod uslovom da deklarisani sastav proizvoda garantuje kvalitet i istaknutu količinu vitamina. Često se postavlja pitanje razlike između ‘prirodnih’ i veštačkih vitamina, tj. potrošači smatraju da vitamini koji su dodati nekom proizvodu nisu pravi i nemaju dovoljan kvalitet i vrednost. To je zabluda, jer je poreklo vitamina nevažno i za organizam nema nikakvih razlika. Jedino je važno da se vitamini stvarno nalaze u deklarisanoj količini i sastavu.

Kada i zašto
Vitaminski napici preporučuju se u sledećim situacijama:
– za nadoknadu neophodnih vitamina
– za povećanje odbrambenih sposobnosti organizma
– za vreme oporavka nakon preležanih bolesti i za poboljšanje opšteg stanja organizma
– za sprečavanje umora i razdražljivosti u svakodnevnim stresnim situacijama
– pri psihofizičkoj iscrpljenosti i slabijoj koncentraciji
– za zaštitu organizma od posledica trajnog opterećenja i napetosti
– kao izvor vitamina potrebnih za normalan rast i razvoj organizma, kao i za očuvanje vitalnosti
– pri reduktivnim dijetama
za nesmetano odvijanje niza metaboličkih procesa i nesmetano funkcionisanje nervnog sistema
– u borbi protiv slobodnih radikala (štetnih materija) u organizmu, posledica dugotrajnog pušenja i konzumiranja alkohola, za smanjenje rizika od srčanih i nekih kancerogenih oboljenja.

Priprema napitka
Priprema ove vrske napitka je veoma jednostavna. Dovoljno je u čašu hladne vode staviti oko dve kašičice zrnaca (prednost je što svako prema svom ukusu može da napravi ‘jači’ ili ‘slabiji’) i vitaminski instant napitak je pripremljen. Ukoliko se voda dodaje naknadno, nije potrebno ni mešanje. Karakteristika sveže pripremljenog napitka je specifičan zvuk mehurića koji pršte iz čaše i lagano bockaju nepce.

Vitamini i osveženje
Ne sme se zaboraviti da vitaminski napici, osim zdravstvenog učinka, pružaju i osveženje – izvrsno gase žeđ, prijatnog su ukusa i nisu previše slatki. U okviru same kategorije instant vitaminskih napitaka, potrošači danas imaju na raspolaganju, osim širokog spektra ukusa (limun, narandža, mandarina, šumsko voće…) i specijalno izbalansirane napitke za posebne grupe potrošača (za decu, sportiste, rekovalescente, dijabetičare…).

Deci su dragoceni
Pravilna ishrana uslov je normalnog rasta i razvoja deteta. Problematične prehrambene navikekoje se javljaju već u dečijem uzrastu (nedovoljno uzimanje voća i povrća, izbirljivost, slab apetit, prekomerno konzimiranje slatkiša, brze hrane…) zahtevaju unos dodatnih količina vitamina i minerala u organizam. Multivitaminski proizvodi, po sastavu i količini vitamina prilagođeni su potrebama dece, učestvuju u oslobađanju energije neophodne za pravilan rast i razvoj, povećavaju imunitet mladog, osetljivog organizma, pomažu u borbi protiv infekcija, smanjuju mogućnost pojave anemije, a otkloniće umor i razdražljivost. Često sadrže i kalcijum koji je jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Neophodan je za rast i razvoj kostiju i zuba (kosti sadrže 99% ukupnog kalcijuma u telu). Njegov nedostatak izaziva zastoj u rastu i razvoju, kao i pojavu karijesa.

Light sve traženiji
Uz stalnu brigu za očuvanjem zdravlja, veoma važnu ulogu ima i briga o izgledu. Danas veliki broj ljudi konzumira niskokaloričnu hranu u želji da očuva dobar izgled. Zato je u središtu pažnje stručnjaka prehrambene industrije izrada proizvoda smanjene energetske vrednosti. Smanjenje energetske vrednosti namirnica postiže se delimičnom ili potpunom zamenom masti i/ili ugljenih hidrata, posebno šećera. Tako se i kod vitaminskih instant napitaka otišlo korak dalje i na tržištu su se pojavili takozvani ‘light’ multivitaminski proizvodi. Preporučuju se obolelima od dijabetesa i pri reduktivnim dijetama, jer osobe koje primenjuju poseban način ishrane uz smanjeni unos namirnica, a time i kalorija, u organizam isto tako unose i malu, često nedovoljnu količinu vitamina.

Preuzeto od Progressive Hrvatska