UNTOUCHED BY LIGHT – PRVO PENUŠAVO VINO NA SVETU KOJE SE PROIZVODI, PRODAJE I DEGUSTIRA U POTPUNOM MRAKU

02. XII 2021. | U beogradskom restoranu Le Mago sinoć je predstavljen Untouched by Light – unikatno penušavo vino čije ime doslovce opisuje njegov proces proizvodnje, pakovanja i degustacije.

Slovenačka vinarija Radgonske gorice, tvorac ovog jedinstvenog penušavca, odlučila je da ‘pređe na tamnu stranu’ motivisana naučnim istraživanjima* koja su pokazala da izloženost vina dnevnom ili veštačkom svetlu uzrokuje kvarenje arome. Zbog toga Untouched by Light ima vrlo specifičan proces proizvodnje, koji podrazumeva noćnu berbu, rotacije boca i pakovanje u mraku, za šta se sve vreme koriste naočare za gledanje u mraku. Ovo penušavo vino stari dve-tri godine u potpunoj tami pećine u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Jednom kada izađe iz pećine, penušavac se štiti bocom od 99% crnog stakla, a kako bi se dodatno zaštitilo od svetla i vazduha pakuje se u vakuumirane kesice.

Untouched by Light proizvodi se od najboljih Chardonnay grozdova (Blanc de Blancs), korišćenjem francuske metode fermentacije u boci. Prva berba ovog penušavca iz 2016, lansirana je pre godinu dana i odmah je pobudila interesovanje svetske javnosti, te je ubrzo rasprodata. U međuvremenu je penušavac osvojio Decanter srebro, Glass of Bubbly zlato, kao i titulu ‘Zlatna nacionalna inovacija Slovenije’, a distribuira se od SAD-a do Japana.

Ovih dana lansirana je druga berba iz 2017. čiji je limitirani broj od 2.000 boca dostupan samo putem untouchedbylight.com

Slovenske Radgonske gorice imaju gotovo 170 godina dugu tradiciju proizvodnje penušavih vina, koja je započela kada je Alojz Klenošek proizveo prve primerke, zatim je nadvojvoda Ivan Habsburško-Lorenski proširio proizvodnju vina na području Radgone, nakon čega su podrumi bili u vlasništvu švajcarsko-francuske porodice Bouvier, do danas kada su se Radgonske gorice razvile u savremenu vinariju.