Šumeće tablete

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.34,mart 2007.)

Penušave tablete, kipuće tablete, efervescentne tablete, efervete i fizzies – sve su to sinonimi za šumeće tablete.

Po definiciji u Oksfordskom rečniku engleskog jezika, efervete su tablete čije je rastvaranje u vodi praćeno efervescentnom reakcijom, koja se dešava kada kisele i bazne komponente koje čine osnovne sastojke šumeće tablete, dođu u kontakt sa vodom i stupaju u hemijsku reakciju neutralizacije. Pri ovoj reakciji oslobađa se gas ugljen-dioksid, koji formira bezbroj sitnih mehurića, uz simultano penjenje i šumljenje.

Šta su šumeće tablete?
Šumeće ili efervescentne tablete su komprimovana visko reaktivna mešavina koja je definisana u stehiometrijskom odnosu i to organskih kiselina pogodnih za ishranu, kao što su limunska ili vinska, i alkalnih ili zemnoalkalnih karbonata ili bikarbonata, poput natrijuma, magnezijuma i kalcijuma. U prisustvu vode, čestice kiselina i baza stupaju u reakciju, pri čemu nastaju soli metala i organskih kiselina, koje su rastvorne u vodi kao i minimum jedan molekul vode i ugljen-dioksid. Rastvor novonastalih soli obezbeđuje pH oko 6 do 7, koji je prihvatljiv i ne iritira digestivni trakt, a pre svega želudac. Klinička ispitivanja ukazuju na visoki pouzdanost ovih formi pri doziranju, rastvaranju i resorpciji lekovitih supstanci koje se za maksimalno 15 minuta od trenutka aplikacije nađu u krvotoku.

Gde je nastala magična formula?
Davne 1950. godine hemičari kompanije Emerson Drug Company (kreatori prve šumeće tablete Bromo Seltzer), radili su na razvoju nove formule koja je trebalo da obezbedi novu zanimljivu i zabavnu tabletu koja bi nakon ubacivanja u čašu sa vodom, proizvela novu liniju osvežavajućih instant napitaka, poznatih kao Soda Pop. Godine 1957, nova šumeća tabletna formula osvojila je tržište SAD-a, pod originalnim nazivom Fizzies. Samo jedna mala tableta u čaši vode oslobađala je magične mehu riće uz intenzivne zvučne i vizuelne efekte, šumljenja i penjenja, stvarajući pri tome ukusan, slatki i gazirani napitak. Sa novim trendovima i navikama korisnika, bazna formula se menja, uvode se veštački zaslađivači, nove arome, prirodne boje… Vlasnik formule, Farmaceutska kompanija Warner-Lambert, činila je sve da zadrži vodeću poziciju u SAD-u i da 1959. proširi tržište na Evropu. Prve šumeće tablete bile su dostupne u sedam ukusa: kisela jabuka, gorki limun, slatko drvo, višnja, narandža, ribizla i voćni punč u kombinaciji sa lekovitom supstancom Vitamin C.

Izrada šumećih tableta
Sastojci, koji čine sastavne elemente šumećih tableta, kiseline, baze, arome, zaslađivači itd, me šaju se u pogodnim sporohodnim mešačima i komprimuju na posebno dizajniranim tablet presama. Kako su šumeće tablete veoma osetljive i na malo prisustvo vlage, uključujući i onu iz vazduha ali i iz samih sastojaka, tehnologija izrade se do današnjih dana značajno usavršila. Danas se, primenom novih sistema granulacije šumećih mešavina, nalazimo na početku visoko-tehnološkog razvoja ove farmaceutske forme. Iskustvo, moderne pomoćne supstance, dalji tehnološki razvoj proizvoda i procesa formulisanih za ovaj tip tehnologije i usavršavanje opreme, su siguran put ka definisanju sigurnog, reproducibilnog i visokoekonomičnog procesa izrade efervescentnih proizvoda.

Prednosti šumećih tableta
– Bolja i brža absorpcija
Rastvor šumeće tablete je napitak prijatnog slabo kiselog ukusa. Ovako prihvatljiv ukus potiče od voćnih kiselina koje su jedan od osnovnih konstituenata šumećih tableta, ali i prisutnih mehurića ugljen-dioksida. Upotrebom rastvora šumećih tableta, aktivni sastojci se absorbuju brzo, kompletno i uniformno.
– Optimalna kompatibilnost
Često lekovite supstance dozirane kroz konvencionalne forme tablete ili kapsule na veoma dugom putu kroz digestivni trakt, usled anatomskih i fizioloških faktora, zadržavaju se u stomaku, dovodeći do iritacije i oštećenja mukozne membrane. Sa aplikacijom rastvora šumećih tableta, izbegavaju se iritantna dejstva, a dodatno blagotvorno dejstvo se postiže puferom, odnosno izbalansiranim odnosom kiselina i baznih soli.
-Ostale prednosti ovog načina aplikacije
Preporučeni dnevni unos tečnosti za odrasle ljude je 1,5 do dva litara vode. Potreba za povećanim unosom tečnosti izražena je kod posebnih stanja, kao što su intenzivne fizičke aktivnosti, povećano znojenje usled visokih temperatura, dijareja i slično. Uzimanje rastvorenih efervescentnih tableta podržava optimalni dnevni unos tečnosti. Mnogi ljudi imaju probleme prilikom gutanja konvencionalnih tableta ili kapsula te je za njih rastvor šumeće tablete jedno od prihvatljivih alternativnih načina aplikacije lekovite supstance. Šumeće tablete se jednostavno pripremaju za doziranje. Rastvaranjem tablete u čaši hladne vode ili voćnog soka u vremenu maksimalno jedan do tri minuta, pri čemu količina tečnosti može da varira od jednog do dva decilitra.

Institut Hemofarm/Multivita doo