Sirće

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.36, maj 2007.)

Bez obzira da li je reč o vinskom, jabukovom, alkoholnom ili nekom drugom, sirće je u modernom svetu našlo višestruku upotrebu. Još su Stari Rimljani koristili jabukovo sirće kao osvežavajuće piće.

Više od 10.000 godina sirće se upotrebljava u najrazličitije svrhe, a brojne civilizacije su ga, osim za jelo, koristile kao svojevrsni eliksir mladosti i zdravlja. Bez obzira da li je reč o vinskom, jabukovom, alkoholnom ili nekom drugom sirćetu, ono je u savremenom svetu našlo višestruku upotrebu, kao što su primene u prehrambenoj, hemijskoj i farmaceutskoj industriji. Salate, zimnice i sve pasterizovano povrće ne bi moglo da se upotrebljava ni da se konzervira bez primene sirćeta.

Šta je sirće?
Sirće je prehrambeni proizvod koji se dobija sirćetnom fermentacijom vina, voćnog vina i razređenog fermentativnog etanola. Reč je o prirodnom proizvodu, neophodnom u svakodnevnoj ishrani. Fermentacija je anaerobni metabolizam u kojem dolazi do degradacije prirodnih molekula, kao što je šećer glukoze. Fermentacija ne otpušta svu postojeću energiju molekula, već onoliko koliko je potrebno da bi započeo proces glikoze. Fermentacija se koristi u proizvodnji i očuvanju hrane, dakle našla je primenu u prehrambenoj industriji. U najširem obliku, to podrazumeva fermentaciju šećera u alkohol, koristeći kvasac, ali postoje i drugi oblici.

Sirće u službi zdravog života
Od velikog značaja za ljudsko zdravlje je da budemo uvereni u prirodno poreklo sirćeta. Samo na taj način možemo biti sigurni da konzumiramo nešto što stvarno može doprineti da se osećamo zdravo, a samim tim bićemo mnogo zadovoljniji, optimističniji i bolje raspoloženi. Jabukovo sirće ima od svih proizvoda stvorenih na bazi organskih kiselina najvredniije osobine u svom sastavu. Iz tog razloga, jabukovo sirće je poznata materija od pradavnina, ali koja je dugo vremena bila zaboravljena. Još su Rimljani koristili ovo sirće kao osvežavajuće piće, kao konzervans i kao začin u ishrani. Samo jabukovo sirće sadrži spektar materija koje po svojim osobinama predstavljaju prepreku razmnožavanju patogenih bakterija. Čisto jabukovo sirće ima 18 makro i mikro elemenata, a u značajnoj meri ima i kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, siulicijum… Takođe, sadrži osam esencijalnih aminokiselina: fenilalanin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofan i valin. Od vitamina koji život znače, sadrži: riboflavin, nikotinsku kiselinu i pantotensku kiselinu.

Još neke primene
Jabukovo sirće se, takođe, upotrebljava i u odgoju stoke, zato što znatno poboljšava tov, smanjuje specifičnu potrošnju stočne hrane, smanjuje mortalitet. Predstavlja ekonomski opravdanu formu zamene antibiotika, tov postaje ekonomičan, bez potrebe korišćenja medikamenata, vitamina i ostalih sintetičkih preparata. Najprihvatljiviji način doziranja stoci je preko vode za piće, a u srazmeri 1:100. Naime, sirće u vodi reguliše pH vode nešto manje od pet i to je količina koju stoka rado konzumira. Ovu pH vrednost voda pod dejstvom sirćeta dugo zadržava. Važno je napomenuti da voda koja sadrži sirće ima 1.000 puta manje bakterija u odnosu na pitku vodu koja nije bila tretirana sirćetom, pri letnjim vrućinama.

Nezamenljiv eliksir
Jabukovo sirće je izvanredan lek kome uvaženi stručnjaci pripisuju ‘čudotvornu’ moć i smatraju da ono treba da postane deo svakodnevne ishrane, a evo i nekoliko recepata koji su se pokazali veoma uspešnim u lečenju pojedinih bolesti:
– ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor dve kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi, uz dodatak dve kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmene materija u organizmu.

Jedno sirće – hiljadu namena
Sirće, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko, današnje domaćice upotrebljavaju na potezu od kuhinje do spavaće sobe. Možda niste znali, ali fleke od vina možete ukloniti s pamučnog odela ako u roku od 24 sata fleku natopite belim vinskim sirćetom, a potom ga isperete. Takođe, služi za čišćenje podova, prozora, zaprljanih zidova, dezinfikaciju kuhinjskih odvoda, kao i za uništavanje upornog baštenskog korova. Ledena kockica napravljena od sirćeta može da posluži kao efikasno sredstvo za uklanjanje nečistoća koje se stvaraju tokom kuvanja. Šoljicu sirćeta pomešajte s malo vode, nalijte u posudicu za led i stavite u zamrzivač. Zaprljanu površinu protrljajte kockicom i odmah isperite vodom.

Saveti za Vas…
Protiv hroničnog umora, pomešati tri kašice jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipati u teglu i uzimati svako veče pred spavanje, po dve kašice ove mešavine. Protiv glavobolje, popiti čašu vode u kojoj su razmućene dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta. Za snižavanje krvnog pritiska tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta.

Sektor marketinga
AD Panon Crvenka