REGIONALNI CENTAR ZA JUGOISTOČNU EVROPU: Barry Callebaut zvanično otvorio fabriku čokolade u Srbiji

211007_Barry-Callebaut_5

7. X 2021 | Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić i Peter Boone, izvršni direktor Barry Callebaut Groupa svečano su otvorili fabriku u Novom Sadu.

Danas je kompanija Barry Callebaut Group, jedan od vodećih svetskih proizvođača visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaa, svečano otvorila svoju novu fabriku čokolade u Novom Sadu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić́ prisustvovao je svečanom otvaranju, na poziv Petera Boonea, izvršnog direktora Barry Callebaut Groupa.

Poseta, uključujući svečano otvaranje i obilazak fabrike, sprovedena je u skladu sa strogim merama COVID-19 koje Barry Callebaut primenjuje kako bi održao visok nivo bezbednosti svojih ljudi.

Kako navode iz kompanije, najsavremenija fabrika, u koju je ukupno investirano 55 miliona evra, ima početni godišnji proizvodni kapacitet od preko 50.000 tona čokolade. Fabrika će omogućiti Barry Callebaut grupi da snabdeva svoje kupce širokim asortimanom čokolade, kakao preliva i punjenja. Novo postrojenje globalnog giganta će služiti i kao regionalno čvorište iz kojeg se Barry Callebaut može obratiti brzo rastućim tržištima čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Od svečanog polaganja kamena temeljca početkom marta 2020. godine, građevinski radovi su brzo napredovali i završeni su u martu 2021. godine. Prilikom otvaranja Peter Boone, izvršni direktor Barry Callebaut grupe, rekao je: “Novi Sad je savršena lokacija za nas. Zadovoljan sam uspešnim početkom i uveren sam da se iz Novog Sada možemo obratiti brzo rastućim tržištima čokolade u jugoistočnoj Evropi i postati dobavljač rešenja i celokupnih koncepata za kupce u regionu”.

Aleksandar Vučić, Predsednik Republike Srbije rekao je “Veoma nam je važno sada da dodatno ulažemo novac u tehničke univerzitete u Novom Sadu i u Vojvodini i na severu Srbije dakle, da pomognemo, da uradimo sve što je moguće da ljudi razumeju, kada završe svoje škole, kada završe svoje fakultete, da mogu da dobiju dobar posao. I da se zahvalim ljudima iz Barry Callebauta, jer angažiju visoko stručnu radnu snagu”.

O Barry Callebaut Group
Sa godišnjom prodajom od oko 6,4 milijardi evra u fiskalnoj 2019/20. godini, kompanija Barry Callebaut iz Ciriha se pozicionirala na globalnom tržištu kao vodeći proizvođač visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaa – od nabavke i prerade kakao zrna za proizvodnju najboljih čokolada, uključujući čokoladne nadeve, ukrase i jedinjenja. Grupa poseduje više od 60 proizvodnih pogona širom sveta i zapošljava raznovrsnu i posvećenu radnu snagu od više od 12.000 ljudi.
Grupa Barry Callebaut opslužuje celou prehrambenu industriju: od proizvođača industrijske hrane do zanatskih i profesionalnih korisnika čokolade, poput čokolaterija, poslastičara, pekara, hotela, restorana ili ugostitelja.
Globalni brendovi koji zadovoljavaju posebne potrebe ovih gurmanskih kupaca su Callebaut ®, Cacao Barry ®, Carma ® i specijalista za dekoraciju Mona Lisa ®. Grupa Barry Callebaut podržava fondaciju Cocoa Horizons u njenom cilju da oblikuje održivu budućnost kakaa i čokolade.