PRVI TRGOVAC U SRBIJI SA OPS STATUSOM: Delez Srbija ostvarila status najvišeg standarda poslovanja u međunarodnom lancu snabdevanja

210512_Delez-AEO-sertifikat

12. V 2021 | Kompanija Delez Srbija prvi je maloprodajni lanac u Srbiji sa statusom ovlašćenog privrednog subjekta (OPS), koji predstavlja najviši standard poslovanja u međunarodnom lancu snabdevanja.

Ispunjavanjem definisanih kriterijuma i uslova, kompanija Delez Srbija u okviru ovog statusa dobila je oba odobrenja – OPS za carinska pojednostavljenja i OPS za sigurnost i bezbednost.

Pod statusom OPS podrazumeva se privredni subjekat koji je u svom poslovanju uključen u aktivnosti definisane carinskim zakonom, ispunjava i pridržava se standarda Svetske carinske organizacije i ekvivalentnih standarda bezbednosti lanca nabavke, koji je pouzdan i uživa pogodnosti u čitavoj Zajednici.

„Sa ciljem da obezbedimo siguran i kvalitetan lanac snabdevanja kontinuirano primenjujemo najviše principe i standarde međunarodne trgovine. Veoma smo ponosni što su prepoznati naši napori u ovoj oblasti i što smo uspešnim ispunjavanjem svih definisanih kriterijuma dobili potvrdu da smo pouzdan partner koji prati najviše standarde poslovanja”, rekao je Nemanja Ivković, direktor lanca snabdevanja kompanije Delez Srbija.

Uvođenje statusa OPS, uz primenu pojednostavljenih procedura, do sada je jedan od najznačajnijih doprinosa u olakšanju poslovanja privrednih subjekata u spoljnotrgovinskom okruženju. Osnovni razlozi za njegovu implementaciju su uključivanje privrednih subjekata u ‘siguran lanac nabavke’, garantovanje sigurnosti u svim fazama ‘života’ pošiljke kao i unapređenje društvene odgovornosti nacionalne ekonomije. Ovaj program uveli su SAD i Japan, zemlje članica Evropske Unije, Švajcarska, Norveška i Kina. U Srbiji je status Ovlašćenog privrednog subjekta uveden 2014. godine, dok u Evropskoj uniji postoji od 2008. godine.