PRILIKA ZA MLADE INOVATORE: POČELE PRIJAVE ZA GLOBALNO TAKMIČENJE BATTLE OF MINDS

06. V 2021 | Takmičenje Battle of minds svake godine mladim i talentovanim osobama otvara mogućnost za sticanje prakse i osvajanje vrednih novčanih fondova za dalji razvoj najboljih inovativnih ideja. Takmičenje se održava na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou, a Srbija se 2019. godine pridružila zajednici od 40 zemalja širom sveta gde se Battle of minds odigrava.

Zadatak učesnika je da osmisle originalnu i inovativnu poslovnu ideju iz četiri različite oblasti. Jedna od njih je oblast poslovne kulture. Usled pandemije mnogi kancelarijski poslovi su premešteni u kućne uslove, što je donelo promenu na bolje – smanjenje zagađenja jer zaposleni ne putuju na posao, kao i smanjenu upotrebu štampača i papira. Sa druge strane, povećano je zagađenje nastalo usled grejanja domova zaposlenih. Zadatak iz ove oblasti je  kreiranje proizvoda, aplikacije, programa koji pruža osećaj rada iz kancelarije onima koji posao obavljaju od kuće, a koji ne bi dodatno negativno uticao na životnu sredinu.

Kako se procenjuje broj stanovnika na zemlji do 2050. godine će biti  10 milijardi, što će dovesti do intenziviranja poljoprivrede, pa izazov iz oblasti poljoprivrede predstavlja osmišljavanje načina koji bi omogućio snabdevanje hranom sa  pozitivnim uticajem na životnu sredinu.

Uprkos dostupnosti reciklirajuće ambalaže, mnogi potrošači ne recikliraju svoj otpad, što znači da on završava na deponijama. Izazov za inovatore iz oblasti ekologije, jeste da podstaknu potrošače na pravilno odlaganje svakodnevnog otpada.

U zemljama u razvoju mnogo ljudi nema pristup novim izvorima energije, koji su istovremeno održivi i pristupačni – zato je izazov iz oblasti energetike osmišljavanje načina za korišćenje održivog izvora energije čime bi se pozitivno uticalo na društvene izazove.

Ove godine, učesnici koji se takmiče na lokalnom nivou, mogu da dobiju priliku za praksu i dalji razvoj. Oni najbolji na globalnom nivou koji osvoje drugo mesto, dobijaju nagradu do 25.000 funti, dok prvoplasirani dobija do 50.000 funti.

Prijave su otvorene, a rok za registraciju je 13. jun. Više informacija i registracija putem sledećeg linka: https://competition.bat-battleofminds.com

 

Prošlogodišnji pobednički tim 

Pobednički tim iz Kenije je smislio kako se recikliranjem otpada može napraviti energija kojom se pokreće rad štamparske 3D tehnologije. Originalnost ideje i kvalitet biznis plana bili su presudni za žiri u odluci da upravo oni budu pobednik takmičenja Battle of minds 2020. godine.