PERUTNINA PTUJ TOPIKO OTVORILA NAJMODERNIJE FARME ZA UZGOJ PILIĆA U OVOM DELU EVROPE

362021-PPTopikoFarme

03. VI 2021 | Ulazak novog strateškog vlasnika u Perutnina Ptuj Grupu, lidera u proizvodnji i preradi pilećeg mesa i proizvoda u Jugoistočnoj Evropi, donosi obimna ulaganja u sve zemlje u kojima je PP uspostavila vertikalno integrisanu proizvodnju. Jedna od najvećih aktuelnih investicija je upravo u Srbiji i radi se o izgradnji sedam novih, savremenih farmi za uzgoj tovnih pilića u Bačkoj Topoli kojima će upravljati domaća kompanija Perutnina Ptuj Topiko. Nove farme su izgrađene sa ciljem sveobuhvatnog upravljanja proizvodnim lancem ’od polja do stola’ kao i neprekinutog snabdevanja tržišta i učvršćivanja liderske pozicije. U prvoj fazi u izgradnju kompleksa je uloženo preko 4,5 miliona evra a početak ekspolatacije omogućiće angažovanje više od 30 novozaposlenih. Objekti su gradjeni u skladu sa strogim svetskim građevinskim i ekološkim standardima i opremljeni su modernom tehnologijom koja omogućava efikasan, siguran i human uzgoj pilića. Kapacitet prve faze je dva miliona pilića godišnje.

Nove farme za uzgoj pilića opremljene su najsavremenijim sistemima za ishranu i omogućavaju potpunu biološku bezbednost životinja. Praćenje svih ključnih parametara na ovakvim farmama je precizno i kontinuirano putem potpuno automatizovanih sistema. Takve farme imaju sofisticiranu tehnologiju za praćenje prirasta i konverzije životinja kao i temperature i vlažnosti vazduha u svakom pojedinačnom objektu. Postoje i efikasni alarmni sistemi koji omogućavaju najbržu moguću reakciju.

Otvaranje sedam novih objekata je inače samo početak investicionog ciklusa koji podrazumeva otvaranje dodatnih, višestruko većih tovnih kapaciteta na teritoriji Bačke Topole. U narednom periodu već je dogovorena gradnja još dva kompleksa sa ukupno 14 objekata. Pored toga, gradi se i  najsavremeniji pogon za prečišćavanje otpadnih voda a izvršiće se i potpuna rekonstrukcija klanice kao i pogona za proizvodnju mesnih prerađevina. Investicije su otpočete nakon preuzimanja slovenačke PP Grupe kojoj Perutnina Ptuj Topiko pripada od strane MHP Grupe, jednog od vodećih svetskih prehrambenih koncerna i najuspešnijeg evropskog proizvođača pilećeg mesa. Fokus budućih investicija upravo je planiran na teritoriji Republike Srbije čime je prepoznat potencijal domaćeg tržišta kao i mogućnost da upravo u našoj zemlji bude jedan od najznačajnijih centara za proizvodnju i preradu živinskog mesa u ovom delu Evrope.