Papirne maramice

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 103, decembar 2012.)

 

Papirne maramice su nezaobilazan proizvod u životu savremenog čoveka. One pružaju dragocenu pomoć u najrazličitijim situacijama, a pogotovo u hladnim zimskim danima i u sezonama prehlade i gripa. Srećemo ih u raznim pakovanjima, napravljene su od mekog, upijajućeg papira, a u novije vreme poseduju i dodatna svojstva, kao što je antibakterijsko i antivirusno delovanje.

Preteča – platnene maramice
Istorija maramica namenjenih ličnoj upotrebi i održavanju higijene seže vekovima unazad. Veruje se da ih je u 14. veku izumeo engleski kralj Ričard II. Postoji dokument u kome se navodi kako je on koristio četvrtaste komade platna za brisanje nosa. U tom periodu maramice su bile platnene i predstavljale su statusni simbol – kvalitet materijala od kog su izrađene bio je pokazatelj socio-ekonomskog statusa njihovih vlasnika. Platnene maramice koristile su se za brisanje ruku i lica, duvanje nosa, a dame su ih nosile kao nezaobilazan modni dodatak. I danas se platnene maramice mogu videti kao modni detalj koji muškarci nose u džepovima svojih odela. Međutim, savremeni život ne može se zamisliti bez njihovog znatno praktičnijeg naslednika – papirnih maramica.

Masovna upotreba
Postoje zapisi da su se papirne maramice koristile u Kini još 200. godine pre nove ere. One su takođe masovno korišćene u Japanu, a zapisi o tome datiraju iz 17. veka nove ere. Japanci su ih upotrebljavali za duvanje nosa i bacali ih odmah nakon upotrebe. Ipak, papirne maramice na Zapadu nisu bile poznate sve do 1924. godine kada ih je američkom tržištu predstavila kompanija Kimberly-Clark. Pakovane su u kutije i prvobitno su bile zamišljene kao maramice za jednokratnu upotrebu za skidanje šminke ili ‘cold’ kreme, tj. kao zamena za peškiriće za lice koji su se tada masovno koristili. Jednostavna ideja glavnog istraživača ove kompanije – da papirne maramice plasiraju kao proizvod za duvanje nosa i pomoćno sredstvo prilikom prehlade i da, samim tim, svoju ciljnu grupu prošire sa ženske populacije na oba pola i na sve uzraste – naišla je na odličan prijem kod potrošača. Ovaj koncept je lansiran 1930. godine sa velikim uspehom. Danas se u celom svetu papirne maramice koriste kao higijenska, praktičnija i jeftinija alternativa platnenim maramicama.

Noviteti
Kompanija Kimberly-Clark zaslužna je i za brojne inovacije na tržištu papirnih maramica. Među novitetima koje su uveli bili su džepno pakovanje papirnih maramica, troslojne maramice, kao i maramice u boji i sa štampom.
Danas u ovoj kategoriji postoji mnoštvo proizvođača i brendova, koji se za udeo na tržištu nadmeću interesantnim dizajnom i neobičnim rešenjima pakovanja, najrazličitijim mirisima maramica, kao i sve boljim kvalitetom materijala.

Pakovanja
Maramice se mogu pakovati u razne vrste kutija sa sistemom za lako izvlačenje, kao i u praktične džepne paketiće. Na američkom tržištu dominiraju papirne maramice u kutijama, dok na tržištu Evrope vodeći proizvodni segment predstavljaju papirne maramice u džepnim pakovanjima. Na našem tržištu dominiraju džepna pakovanja u koja se obično pakuje po 10 papirnih maramica.

Kvalitet na prvom mestu
Posebno se vodi računa o tome da se maramice proizvode od što kvalitetnijeg papira, da budu meke i prijatne na dodir i da poseduju dobru moć upijanja. Papir od kog se prave proizvodi se od čistih ili recikliranih celuloznih vlakana. Jedna papirna maramica najčešće se sastoji od 2 ili 3 sloja papira, a postoje i luksuznije varijante proizvoda napravljene od 4 sloja papira. Kod nas se najčešće mogu videti troslojne papirne maramice.

Trendovi
Ova kategorija se konstantno razvija kroz brojne inovacije putem kojih se izlazi u susret potrebama potrošača, kao i potrebama održivog razvoja i zaštite životne sredine. U novije vreme se razvijaju papirne maramice koje pogoduju ljudima koji pate od alergija, maramice sa antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, kao i maramice sa dodatkom balzama koji neguje kožu nosa iritiranu zbog prehlade. Papirne maramice potrošači kupuju i impulsivno i planski, tako da je neophodno istovremeno investirati u inovacije proizvoda, kao i u dizajn pakovanja i vidljivost ovog proizvoda na policama.

Ivana Nikolov,
marketing menadžer, Piramida 72