NOVA ERA E-TRGOVINE: eCommerce i fiskalizacija

23. VII 2021 | eCommerce Asocijacija Srbije je juče 22. 07. organizovala drugi po redu besplatni Meetup u ovoj godini, na kome je prisustvovalo više od 150 delegata, predstavnika kompanija i članica eCommere Asocijacije Srbije.

Cilj meetupa je bio da se preduzetnicima unutar sektora elektronske trgovine približi novi Zakon o fiskalizaciji koji stupa na snagu od 01. januara 2022. godine. Meetup se sastojao iz jednog predavanja i panel diskusije, a sami govornici su bili istaknuti pojedinci iz različitih oblasti poslovanja.

Meetup je otvorila predsednica eCommerce Asocijacije Srbije Zorana Milidrag. Poželevši dobrodošlicu prisutnima, ona je istakla da će se ovakvi događaji organizovati na mesečnom nivou, a najavila je i da će Asocijacija uskoro objaviti više informacija o prvoj dodeli eCommerce nagrada, kao i više informacija o velikoj eCommerce konferenciji.

Prvi predavač je bio partner advokatske kancelarije Živković – Samardžić – Igor Živkovski, koji je objasnio sve pravne aspekte novog Zakona o fiskalizaciji, podzakonske akte, kao i kaznene odredbe.

210723_ecs_meetup2_2

“Za prodaju putem web shopa, uvedena je obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase i izdavanja fiskalnog računa. U praksi to znači da će prodavac izdati i upakovati fiskalni račun sa proizvodom i poslati ga kupcu, fizičkom licu. Kada je reč o uslugama koje se pružaju putem interneta fizičkim licima, neophodno je da se za svaki primljeni prihod od usluga koje su pružene fizičkim licima izda fiskalni račun koji će pokrivati primljenu naknadu za uslugu”, ističe Igor Živkovski.

Pričalo se i o samom izdavanju fiskalnog računa, gde je zaključeno da obveznik fiskalizacije koji obavlja promet na malo isključivo putem interneta, preko elektronskog fiskalnog uređaja, fiskalni račun izdaje kupcu dobara, odnosno korisniku usluga u elektronskoj formi.

“To znači da se u ovom slučaju na izdatom fiskalnom računu mora naći hiperlink za verifikaciju, i da kupac na osnovu predmetnog hiperlinka može vršiti proveru fiskalnog računa posredstvom sistema za proveru fiskalnih računa”, dodaje Igor.

Bilo je reči i o kaznenim odredbama, gde je zaključeno da će se kazniti za prekršaj svako pravno lice – obveznik fiskalizacije, ako ne evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo, ako ne izda fiskalni račun koji ne sadrži obavezne propisane podatke, kao i još nekoliko različitih stavki, koje će biti obavezne.

“Za prekršaje kazniće se odgovorno lice u pravnom licu – obvezniku fiskalizacije novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara, preduzetnik – obveznik fiskalizacije novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara, odnosno fizičko lice – obveznik fiskalizacije koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje nije preduzetnik – obveznik fiskalizacije, novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara”, zaključuje Igor.

Nakon predavanja, održana je panel diskusija na kojoj su Marko Ilić, Head of Product u kompaniji Ananas i suosnivač eCommerce Asocijacije Srbije, Aleksandar Nastevski osnivač i direktor kompanije NB Soft, kao i Savo Pavlović, partner u advokatskoj kancelariji Živković Samardžić i Marija Đorđić, osnivač i direktor knjigovodstvene agencije Experta, objasnili šta ovaj zakon donosi iz različitih uglova poslovanja. Dali su odgovore na pitanja šta je sve neophodno uraditi pre početka elektronske fiskalizacije, ko sve ima obavezu da fiskalizuje račune, na koji način se to rešava na samoj internet prodavnici, kao i detaljna objašnjenja samog izdavanja računa.

210723_ecs_meetup2_3

Pored održanog predavanja i panel diskusije, na kraju je usledilo druženje, upoznavanje, razmena iskustva, a prisutni su imali priliku da aktivno učestvuju i postavljaju pitanja gostujućim predavačima i razreše sve nedoumice.

S obzirom da je broj prisutnih premašio 150, zbog velikog interesovanja, Asocijacija najavljuje da će se o ovoj temi još pričati i da će pored predstavnika različitih kompanija na narednom meetupu naći i predstavnici Ministarstva.

“Pozivamo sve koji žele da čuju više o trendovima i eCommerce novostima da prate naš sajt ecommserbia.org gde ćemo objavljivati sve informacije o narednim događajima, a ukoliko želite da nam se pridružite i postanete deo eCommerce zajednice, pišite nam na info@ecommserbia.org”, kaže Jovana Čedomirović iz eCommerce Asocijacije Srbije.