NESTLÉ: SEDMACI IZ SRBIJE SVE VIŠE RAZMIŠLJAJU O SVOM ZDRAVLJU

20. VII 2018. |  Detinjstvo je vreme kada se formiraju životne navike. Sa ciljem pružanja podrške roditeljima u odgoju zdravijih generacija, sprovodi se nacionalni projekat ‘ZdravoRastimo’ koji edukuje decu o osnovnim postulatima pravilne ishrane i važnosti redovnog bavljenja fizičkim aktivnostima. Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Adriatic partneri su u projektu kojim je u sedam godina obuhvaćeno oko 25.000 sedmaka. Učenici su posle edukacije unapredili znanje o pravilnoj ishrani za prosečno 13%.

U sedmoj sezoni projekta ‘ZdravoRastimo’ učenici su kroz četiri predavanja stekli osnovna znanja o pravilnoj ishrani i njenom planiranju, uticaju hrane na telo, a dobili su i praktične savete o tome kako ta znanja mogu da primene u svakodnevnom životu.

“Projekat ZdravoRastimo deo je globalne inicijative ‘Nestlé za zdraviju decu’, pokrenute 2009. godine, u kojoj je do sada učestvovalo oko osam miliona dece iz 80 zemalja širom sveta. Program ima za cilj podizanje svesti o pravilnoj ishrani, zdravlju, zdravom životu kao i popularizovanje fizičke aktivnosti i sporta među učenicima. Naš cilj  je da do kraja 2030. godine 50 miliona dece vodi zdraviji život, a to se može postići samo zajedničkim delovanjem javnog i privatnog sektora”, izjavila je Irena Kurtanjek, menadžer korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

Za potrebe evaluacije sedme sezone projekta ‘ZdravoRastimo’, Institut za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’ je sproveo ‘Istraživanje znanja, stavova i navika učenika’ na 6.300 đaka koji su učestvovali u projektu. Ciljna populacija istraživanja bili su učenici sedmog razreda iz 35 gradova i opština naše zemlje.

Istraživanje je pokazalo da preporučenih pet obroka dnevno upražnjava tek svaki četvrti učenik (27,6%). Svaki peti ne doručkuje svakodnevno, a nikada ne doručkuje njih 3,3%. Manje od tri obroka dnevno konzumira svaki sedmi učenik, dok dva odsto đaka ima tek jedan obrok. Takođe, svaki deseti ima nepoželjnu naviku uzimanja hrane tokom celog dana, a ne u vidu regularnih obroka. U školskoj kuhinji hrani se 20% sedmaka, dok sendviče ili pecivo koje donose od kuće ili ih kupuje u blizini škole praktikuje 56,9% dece. Odgovor da u školi ne jedu ništa dalo je 5,4% učenika, a 8,5% u školi jede grickalice.

Skoro svaki treći učenik (29,9%) nema zastupljeno voće u svakodnevnoj ishrani, dok dva odsto uopšte ne jede voće. Povrće svakog dana konzumira tek 63,9% učenika. Konzumacija slatkiša i dalje je prekomerna. Barem jednom dnevno slatkiše jede 55,8% učenika, a čak 28,1% njih dva ili više puta dnevno. Mleko i mlečne proizvode svakodnevno konzumira dve trećine učenika (69,1%), a slatke sokove njih 44,1%.

“S obzirom na rezultate u regionu, ohrabrujući su rezultati istraživanja koji pokazuju kako je 39,1% učenika zadovoljavajuće fizički aktivno, odnosno preporučenih najmanje 60 minuta svaki dan. Ipak, zabrinjava sedeći način života i pasivnog provođenja slobodnog vremena, koji je iz godine u godinu sve zastupljeniji kod dece školskog uzrasta. Naime, slobodno vreme deca sve više provode uz računar, tablet i pametni telefon igrajući igrice ili komunicirajući preko društvenih mreža. Savez za školski sport Srbije svojim aktivnostima, projektima ‘Sport u škole’, ‘Tvoj lajk za naš ples’, ‘Đak reporter’, a posebno projektom ‘ZdravoRastimo’, već dugi niz godina, vraća učenike na sportske terene, podstičući ih na bavljenje fizičkom aktivnošću i uči ih o povezanosti pravilne ishrane i fizičke aktivnosti s dobrim zdravljem”, rekao je Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

Dodatno, skoro svaki drugi učenik (46,8%) izjavio je da prilikom izbora načina ishrane razmišlja o svom zdravlju, dok to nikada ne čini čak 11,1%. Svakodnevnu fizičku aktivnost u trajanju od najmanje sat vremena dnevno ima 39,1% učenika, a fizički neaktivno je 4,9% učenika. Procenat dece koja su sebe procenila kao gojazne je 18,1%, a čak 41,5% njih je pokušavalo da smanji svoju težinu.