FESTIVAL MLADOG VINA TIKVEŠ VINARIJE

20. XI 2018 | Brojni ljubitelji vina iz zemalja regiona, predstavnici diplomatskog kora, institucija, poslovnog sektora i medija, javne ličnosti, kao i saradnici i prijatelji vinarije Tikveš imali su prvi priliku da probaju mlado vino iz ovogodišnje rekordne berbe od 28 miliona kilograma grožđa.

Prema prvim procenama enologa i vinskih entuzijasta, na tradicionalnom devetom Festivalu mladog vina Tikveš je dobio odlične kritike sa akcentom da postoji veliki potencijal za osvajanje mnogih novih medalja, nagrada i visokih rezultata na renomiranim svetskim vinarskim takmičenjima čime će se prevazići uspeh proteklih godina.

Pored već dokazanih vinskih zvezda, na ovogodišnjem festivalu, prvi put je uvedena novost u asortiman vrhunskih vina Tikveša. To je crveno vino iz prve berbe grožđa sorte Shiraz koje je posađeno pre četiri godine u vinogradima lokaliteta Lepovo.

Kao društveno odgovorna kompanija Tikveš je ove godine omogućio svim posetiocima festivala da doniraju sredstva koja će biti iskorišćena za Udruženje za humanitano društveni razvoj Projekat sreća. Reč je prvoj besplatnoj školi za muziku i umetnost namenjenoj deci iz socijalno ugroženih porodica. To je projekat pod nazivom ‘Gitara, dirke i muzika’ tokom koga će deca iz ovih porodica moći da koriste i razvijaju svoje kreativne potencijale, talenat i afinitete. Svim posetiocima koji su donirali u humanitarne svrhe Tikveš je poklonio – bocu mladog vina.

Festival mladih vina Tikveš prva je i jedina ovakva vrsta događaja u regionu i ima značajnu ulogu u izgradnji kulture vina i stvaranja tradicije, kao i vrednovanja vina iz poslednje berbe. Među poznatima ove godine su bili: Karolina Gočeva, Tihomir Pop Asanović iz grupe Tim, Raka Marić, Kaliopi, grupa Nokaut, izvođač Kalin Veliov sa Amazonia Dance Projecta, brazilsko-kubanski projekat Amazonija. Gosti su bili iz celog regiona – Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Bugarske, SAD-a, Austrije i drugih zemalja EU.

 

Tikveš kupio vinariju u Francuskoj

Predsednik Upravnog odbora vinarije Tikveš Svetozar Janevski objavio je na Festivalu mladog vina da je Tikveš  u završnom postupku kupovine francuske vinarije ,Chateau de Gourdon, na obali reke Cote Du Rhone. Reč je porodičnom imanju na kome će vinarija Tikveš obnoviti vinograde i fokusirati se na proizvodnju vrhunskih vina i otvoriti luksuzni restoran u dvorcu. Ovo je izuzetno važan korak kao deo razvojne strategije Tikveša, koji jača međunarodne pozicije kao proizvođač premium vina.