DODELJENE SAKURA STIPENDIJE

1. VI 2019 | Kompanija JTI i Ambasada Japana dodelile su, osmu godinu zaredom, pet Sakura stipendija studentima i istraživačima iz Srbije za najbolje ideje za istraživačke radove u vezi sa Japanom.

Dodela Sakura stipendija započeta je 2011. godine sa ciljem da podstakne kreativne i pametne ljude, nosioce ekonomskog, društvenog i političkog napretka u budućnosti da istraže Japan i japanske dobre prakse i tako doprinesu razvoju Srbije i jačanju prijateljskih odnosa ove dve zemlje.

Nakon pregleda radova, komisija je izabrala pet predloga koji su bili dobro obrazloženi, originalni i kreativni. Stipendije su dodeljene:

•           Ivoni Nađ, za izradu istraživačkog rada na temu ‘Strah od matematike u osnovnoj školi u Srbiji: mogućnosti redukcije pomoću Kaizen menadžmenta po uzoru na japanski model’;

•           Milici Lazić, za izradu istraživačkog rada na temu ‘Kros-kulturne razlike u istraživanju, vrednovanju i proceni emocija i zadovoljstva životom: Japan, Srbija i SAD’;

•           Aleksandru Kvasteku, za izradu istraživačkog rada na temu ‘Komparacija kaznene reakcije u Japanu i Srbiji’;

•           Pavlu Lazareviću, za izradu istraživačkog rada na temu ‘Komparativna studija japanske i srpske narodne bajke’ i

•           Sanji Vesić, za izradu istraživačkog rada na temu ‘Menadžment u zdravstvu: Komparacija zdravstvenog sistema u Srbiji sa najboljim praksama sveta (Japan)’.

“Od 2011. godine na konkurs za Sakura stipendije ukupno je stiglo oko 800 ideja, od kojih je nagrađeno 40. Međutim, mi i dalje dobijamo vrlo originalne i kvalitetne predloge što govori da interesovanje za Japan i Sakura stipendiju ne jenjava i da je Japan zemlja od koje mnogo toga može da se nauči”, rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI za zapadni Balkan i zahvalio se Ambasadi Japana na podršci u realizaciji projekta Sakura stipendija napomenuvši da Ambasada Japana i JTI zajedničkim snagama rade na tome da Japan približe domaćoj javnosti, a da ono najbolje iz Japana predstave Srbiji.

“Veoma mi je drago što se i ove godine prijavio izuzetno veliki broj kandidata za Sakura stipendiju, koju omogućava Japan Tobacco International, i to studenata koji pokazuju veliko interesovanje za proučavanje Japana, japsnke kulture, umetnosti, društva. Čestitam dobitnicima i poručujem da stipendiju iskoriste na efikasan i efektivan način, baš onako kako to rade Japanci. Upravo tako se ponaša i JTI koji na efikasan i efektivan način posluje u Srbiji doprinoseći srpskoj ekonomiji, ali i srpskoj kulturi i društvu kroz društveno-odgovorne projekte kao što je ovaj. Sakura stipendija predstavlja još jedan most između Srbije i Japana, što će nastaviti da čini i u budućnosti”, izjavio je Nj.E. Dunici Marujama, ambasador Japana u Srbiji.

Jedna od dobitnica stipendije, Sanja Vesić, je izjavila: “Veoma mi je značajno što sam jedan od dobitnika Sakura stipendije. Verujem da ću kroz izradu istraživačkog rada dodatno proširiti svoja znanja i vidike. Volela bih da moj rad doprinese poboljšanju sistema zdravstvene zaštite u našoj zemlji ugledajući se na jednu od najnaprednijih zemalja – Japan”.

Konkurs za Sakura stipendije namenjen je studentima ili istraživačima koji nisu stalno zaposleni, za dobru istraživačku ideju iz jedne od nekoliko oblasti: od japanskog jezika, preko književnosti i kulture, društvenih i tehničkih nauka, do ekonomije i Kaizen filozofije. Sakura stipendija dobila je naziv po drvetu japanske trešnje, koje je poznato kao simbol sreće i prosperiteta.