CARNEX OBELEŽIO SVETSKI DAN ŠUMA

1022021-CarnexShume

10. III 2021 | Posvećena očuvanju okruženja i zajednice u kojoj posluje, kompanija Carnex već godinama razvija i podržava svaku aktivnost unapređenja okoline i zaštite životne sredine. U cilju obeležavanja Svetskog dana šuma 21. marta, kompanija je donirala 190 sadnica i priključila se velikoj akciji sađenja oko 500 stabala u opštini Vrbas.

U saradnji sa Ekološkim pokretom Vrbasa, JKP Komunalac i organizacijom JAZIP, oko 100 stabala zasađeno je u Bačkom Dobrom Polju.  U pošumljavanju su učestvovala deca osnovne škole VuK Karadžić i mladi ekolozi, a uključen je i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Ova akcija je rezultat odlične saradnje velikog broja sektora i ima višestruku korist, jer je pošumljen plac koji je godinama korišćen kao divlja deponija u Bačkom Dobrom Polju. Deponiju je očistlio Javno komunalno preduzeće Komunalac i na tom mestu je zasađeno 100 sadnica hrasta i divljeg voća, u nameri da ovo područje dobije drugačiju namenu i postane urbano mesto za relaksaciju i sport. Prostor će biti ograđen, a tako i zaštićen od eventualne zloupotrebe.

Drugi deo deo akcije nastavio se u Ravnom Selu, gde je jedan broj sadnica posađen u dvorištu vrtića, a deo na placu iza seoske kapele. Takođe, određeni broj sadnica je poklonjen osnovnoj školi ‘Vuk Karadžić’ iz Crvenke, čiji će učenici nastaviti akciju sadnje.

“Ovo je treća akcija pošumljavanja i jedna od naših već tradicionalnih aktivnosti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine. Godinama sarađujemo sa Ekološkim pokretom Vrbasa u akcijama sanacije školskih dvorišta, obale Velikog bačkog kanala, kao i u pružanju podrške na skupovima iz oblasti zaštite životne sredine, a posebno nam je stalo da ozelenimo ovaj prostor u opštini Vrbas, koji je jedan od najmanje pokrivenih šumom u Srbiji”, poručuju iz Carnexa.

Prosečan čovek udahne oko 9,5 tona vazduha godišnje, ali kiseonik čini samo oko 23%, od čega možemo da upotrebimo samo trećinu kiseonika koji udahnemo, što znači da nam je, po gruboj računici, potrebno oko 740 kg kiseonika godišnje. To znači da je potrebno 7 ili 8 stabala da bi se proizveo kiseonik samo za jednu osobu, što jasno ukazuje na to koliko je važno da očuvamo i održavamo šume, a posebno da posadimo stabla tamo gde ih najmanje ima.