SVE SNAŽNIJA SARADNJA PRIVATNOG I JAVNOG SEKTORA SA CILJEM ODGAJANJA ZDRAVIJIH GENERACIJA DECE U SRBIJI

 26. X 2018 | Državne institucije, nevladine organizacije i privatni sektor treba zajedničkim naporima da utiču na zdravije životne stilove dece i rade na poboljšanju njihovog znanja i svesti o značaju pravilne ishrane i važnosti fizičke aktivnosti, zaključak je panel diskusije ‘Zdravija deca u zdravijoj Srbiji’, koju su u Palati Srbije organizovali Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé.

U panelu, koji je otvorio državni sekretar za sport Predrag Peruničić, učestvovali su dr Dragana Jović, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’, Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije, Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé i Melitta Ostojić, nastavnica fizičkog vaspitanja u OŠ ‘Đuro Salaj’ iz Subotice.

Sa posebnim naglaskom na promociju preventivnih mera – pravilne ishrane i svakodnevne fizičke aktivnosti – učesnici su diskutovali o rezultatima projekata koji su do sada zajedničkim snagama sprovođeni kako bi se pomoglo odrastanje zdravijih generacija, ali i istakli da je još bliža saradnja svih relevantnih sektora neophodna.

“Industrija sve više razume važnost težnje ka unapređenju zdravlja, pogotovo dece, što nas veoma raduje”, istakla je Dragana Jović. “Da bi se videli rezultati i promene određene politike ishrane, potrebno je vreme, čak pet ili deset godina. Iako je ovo dug period, on znači dugoročno ulaganje u zdravlje, o čemu govore i iskustva razvijenijih zemalja”, dodaje ona, te najavljuje novo istraživanje zdravlja stanovnika Srbije koje će se sprovesti 2019. godine.

Prema rezultatima istraživanja koje je Institut za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’ sproveo u okviru projekta Zdravo rastimo, svakodnevnu fizičku aktivnost u trajanju od najmanje jedan sat dnevno imalo je 39,1% anketiranih učesnika. Kako bi poboljšao ovu statistiku, Savez za školski sport Srbije trenutno u sistem školskih sportskih takmičenja uključuje više od 180.000 učenika i učenica kroz 15 sportskih grana.

“Značajna je podrška Ministarstva omladine i sporta, a neki od najvažnijih projekata koje sprovodimo su ‘Đak repoter’, ‘Sport u škole’, ‘Tvoj lajk za naš ples'”, istakao je Tanasković, i dodao kako su iz ove organizacije naročito ponosni na projekat Zdravo rastimo, koji se sprovodi u saradnji sa kompanijom Nestlé.

Kako ističe Koraljka Novina Brkić, do danas su u projekat Zdravo rastimo uključene 294 škole, a više od 25.500 učenika je učilo o zdravoj ishrani. U novoj, osmoj sezoni učešće će uzeti 90 nastavnika, dok će biti uključeno i 6.720 sedmaka, a za sedam godina, koliko se projekat sprovodi, u realizaciju njegovih ciljeva i edukaciju dece Nestlé je u Adriatik regionu “Nestlé projekat Zdravo rastimo prerasta svoju inicijalnu ideju, postaje ceo pokret, i spontano, a sada i zvanično, usmerava se ka ideji vršnjačke edukacije. U ovoj školskoj godini osim đaka sedmog razreda uključeno je čak 13.700 učenika trećeg i četvrtog razreda, što je ukupno više od 20.000 dece”, dodaje Novina Brkić.

Poruka Melitte Ostojić, nastavnice koja je uključena u projekat Zdravo rastimo, bila je da deca najbolje uče kroz vizuelni pristup i praktične primere, koji im pomažu da isprate aktivnosti i aktivno učestvuju u njima.

Kao jedan od brojnih pozitivnih primera promocije pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, u okviru panela istaknuta je i nacionalna kampanja ‘Teži ravnoteži’, koju su pokrenuli Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Privredne komore Srbije – Udruženje za prehrambenu industriju, kao podršku Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih. Ovu kampanju podržalo je šest kompanija iz Udruženja sa ciljem da zajednički rade na edukaciji i informisanju građana o ovim važnim temama.

Učesnici su najavili da će u narednim godinama odvojiti dodatne resurse i usmeriti kapacitete ka promovisanju zdravijeg životnog stila u Srbiji, renovacije proizvoda i konkretne akcije koje će doprineti odgajanju zdravijih generacija, te izrazili nadu da je ovaj panel jedan od prvih koraka ka pozitivnim promenama.

 

Od 2011. godine, više od 25.500 sedmaka iz 300 škola širom Srbije učilo je o pravilnoj ishrani i značaju fizičke aktivnosti u okviru Nestlé projekta Zdravo rastimo. U proteklih sedam godina, kompanija je u Srbiji, Hrvatskoj i BiH uložila milion evra u obrazovanje dece o ovim temama