STABILAN RAST: Nestlé objavio rezultate poslovanja u prvom kvartalu 2021

210422_Nestle

22 IV 2021 | Kompanija Nestlé objavila je finansijske rezultate za prvi kvartal 2021. godine.

Tom prilikom, Mark Šnajder, izvršni direktor kompanije Nestlé izjavio je da je veoma zadovoljan rastom prodaje u prvom kvartalu.

„Naš rast podstaknut je disciplinovanim poslovanjem, unapređenim digitalnim mogućnostima i brzim inovacijama, što je rezultiralo i povećanjem tržišnog udela. Zabeležen je rast prodaje u maloprodaji, kao i u out-of-home (OOH) kanalima. Možemo da potvrdimo naše smernice za ovu godinu i srednjoročne izglede za umereni jednocifreni organski rast. Razvoj COVID-19 vakcina dao je nadu svetu i podržavamo široku isporuku vakcina zajednicama u kojima poslujemo. Naše partnerstvo sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pomaže u nabavci vakcina onima kojima su najpotrebnije. U ovim izazovnim vremenima zaista možemo pokazati da poslovanje može da deluje pozitivno i pomogne ubrzanju oporavka“, istakao je Šnajder.

Organski rast dostigao je 7,7% u prvom kvartalu 2021. godine i zabeležen je na većini teritorija u kojima Nestlé posluje. Ovaj parametar je na razvijenim tržištima dostigao 5%, dok je na tržištima u razvoju primećen organski rast od 11,4%.

Gledajući po kategorijama proizvoda, kafa je najviše doprinela rastu, što je uzrokovano velikom potražnjom Nespresso (organski rast 17.1%), Nescafé i Starbucks proizvoda. Zabeležen je dvocifren rast prodaje mlečnih proizvoda, dok je Purina PetCare dostigao visok jednocifren rast.

Svoj osvrt na poslovanje kompanije u prvom kvartalu 2021. godine, dala je i Marjana Davidović, generalna direktorka Nestlé Adrijatik za južni region (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija).

„Iako se posledice pandemije i dalje osećaju, Nestlé je u južnoj Adrijatik regiji, u prvom kvartalu ove godine, zabeležio organski rast od 26,2 odsto. U istom periodu, nastavili smo sa pružanjem pomoći lokalnoj zajednici i donirali proizvode u vrednosti većoj od 100.000 švajcarskih franaka. Dobri rezultati proizašli su iz poverenja naših potrošača, izgrađenom, ne samo na kvalitetnim i uvek dostupnim proizvodima, već i na tome što je Nestlé stalna podrška i oslonac našem društvu i ugroženim grupama“, izjavila je Davidović.

Masovna vakcinacija je ključna za savladavanje pandemije i Nestlé se zalaže za to da se svi vakcinišu u skladu sa prioritetima zdravstva. Sa tim na umu, kompanija je stupila u partnerstvo sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i donirala šest miliona švajcarskih franaka kako bi se ubrzala dostava vakcina u nerazvijenim državama. Rad na terenu sprovodiće se kroz lokalnu infrastrukturu koju poseduju Crveni krst i Crveni polumesec i fokusiraće se na uspostavljanje punktova za vakcinaciju, transport vakcina, informacione kampanje i promociju vakcinacije grupa visokog rizika.

Prodaja putem onlajn kanala porasla je za 39,6%, dostigavši 14,5% ukupne prodaje i tako pokazala da i dalje postoji velika potražnja za onlajn kupovinom.

Očekivanja za 2021. godinu impliciraju nastavak povećanja organskog rasta, umereno poboljšanje osnovne marže trgovinskog profita, kao i povećanje zarade po deonici u stalnoj valuti i efikasnosti kapitala.