ŠAMPIONI ODRŽIVOSTI: Dodeljene nagrade projektima koji doprinose ostvarenju ciljeva Agende održivog razvoja

(Foto: Nemanja Knežević)

12. XII 2023 | Nagrada ‘Šampioni održivosti’ koja ima za cilj da istakne projekte koji na direktan način doprinose ostvarenju ciljeva Agende održivog razvoja, dodeljena je treći put u okviru godišnjeg događaja Foruma za odgovorno poslovanje CSR & ESG FORUM.

Priznanja ‘Šampioni održivosti’ dodeljena su kompanijama koje su, prema oceni žirija, u svoje poslovanje i strategije održivosti inkorporirale ciljeve održivog razvoja. Ovogodišnji dobitnici priznanja su projekti ‘Hrana za sve’ (Delhaize Serbia), ‘Generator Lab’ (OTP banka), ‘Dobro se reciklažom vraća’ (Lidl), ‘#VerujUsebe: Osnaživanje žena’ (Erste banka), ‘Izrada mape puta dekarbonizacije’ (Elixir Group) i ‘Jedinstvena kreditna linija – Prilika za inkluzivno zapošljavanje’ (Unicredit banka Srbija).

Ovo je već treća godina za redom da Forum ističe uspešne biznis projekte koji doprinose ispunjavanju Agende za odživi razvoj do 2030. godine.

“Kroz dodelu priznanja želimo dodatno da podstaknemo kompanije da nastave sa ovakvom praksom, ali i da motivišemo druge da počnu da razmišljaju o tome”, izjavio je Neven Marinović ispred Foruma za odgovorno poslovanje.

CSR & ESG forum (forum namenjenog korporativnoj održivosti i odgovornosti i integraciji kriterijuma životne sredine, socijalnih i upravljačkih pitanja u poslovne i investicione odluke) okupio je eksperte za održivi razvoj i društveno-odgovorno poslovanje koji su predstavili aktuelna rešenja i trendove iz ovih oblasti, dok je naglasak bio na temi različitosti i inkluzije.

Tokom konferencije održano je 10 paralelnih okruglih stolova posvećenih trendovima u održivom razvoju i multisektorskim perspektivama. Kroz aktivan dijalog, učesnici su se detaljno bavili ovim temama i razmenjivali dragocena iskustva i uvide.

Pored plenarne sesije posvećene temi različitosti i inkluzije, održana je još jedna panel diskusija pod nazivom ‘ESG – dokle smo stigli? Prilike i izazovi’. U ovoj sesiji predstavnici biznis sektora osvrnuli su se na goruća pitanja zelene tranzicije i dekarbonizacije, uključujući finansiranje za zeleni rast i okvire javnih polika koji osiguravaju sistemski pristup u ovim oblastima. Učesnici ove sesije bili su Katarina Majić, Senior ESG Specialist (Erste Banka), Aleksa Vukićević, Senior ESG Konsultant (PKF Serbia) i Miloš Colić, direktor, (New Energy Solutions).

Novitet ovogodišnje konferencije bili su mladi polaznici edukativnog programa ‘Sustainability Starter’ koji su predstavili rešenja Sustainability izazova na kojima su brižjivo radili uz podršku mentora iz vodećih kompanija. Neki od izazova koje su rešavali bili su implementacija ESG strategije u svakodnevno poslovanje, osmišljavanje kampanje za podizanje svesti o odpadu od hrane, procena održivosti lanca nabavke jedne kompanije i slično.

Na ovogodišnjem CSR & ESG forumu, uručena su i priznanja za doniranje hrane najugroženijima, odnosno za doprinos borbi protiv siromaštva i ostvarenju Ciljeva održivog razvoja u 2023. godini. Pored toga, USAID i Smart kolektiv dodelili su nagrade najinkluzivnijim poslodavcima, a glavna nagrada pripala je kompaniji Delhaize Serbia.