SRBIJA TEK U ZAČETKU E-TRGOVINE: Kupci ne veruju karticama, facebook prodaja nije e-trgovina

21. VII 2021 | Digitalna trgovina u Srbiji doživela je ekspanziju, prolazeći kroz različite faze, od prihvatanja novog modela kupovine, pa sve do otvaranja internet prodavnica sa najraznovrsnijom robom. Ipak, korisnici u Srbiji su još uvek nepoverljivi, te se i dalje odlučuju za plaćanje pouzećem, koje je sporo i neefikasno, izjavio je Marjan Stojanović, sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo u PKS.

“Asortiman traženih proizvoda putem interneta u vreme pandemije kovida se proširio i preko onlajn prodavnica se poručivalo sve, odeća, obuća, knjige, cveće, igračke, pokloni, pa čak i roba široke potrošnje”, ukazao je on, navodeći da je ekspanzija digitalne trgovine tokom pandemije koronavirusa dovela i do napretka i proširenja poslovanja i privrede u zemlji. Stojanović je ukazao i na postojanje tzv. elektronskih pijaca, kao i da je taj trend zbog pogodnosti koje nudi nastavio da se razvija i kada se epidemiološka situacija popravila.

Inače, prema istraživanjima PKS, Srbija je sada, u odnosu na svetske standarde, u začetku prihvatanja e-trgovine kao modela kupovine koji olakšava ljudima svakodnevni život.

“Stranac je konformista i naučen je da, preko jedne platforme kao što je Amazon, može da nabavi sve što bi nabavio u šoping-molu ili sa drugog kraja sveta, sa sigurnošću dostave u određenom roku, a to je trend kome Srbija u narednim godinama treba da teži”, naglašava Stojanović. On napominje da je sada ključni period za razvoj i utvrđivanje standarda funkcionisanja elektronske trgovine u Srbiji, jer su kupci sada videli da na raspolaganju imaju mnogo veći asortiman proizvoda koji mogu da naruče i kupe elektronskim putem u odnosu na pre godinu i po dana.

Marjan Stojanović naglašava da se elektronskom trgovinom povezuju i razvijaju različite delatnosti, pa e-trgovina podrazumeva adekvatan sajt i onlajn prodavnicu, aplikacije za naplatu platnim karticama, sistem bezbednosti i brzinu dostave, angažman prodavaca i sve inovacije koje pruža digitalno poslovanje.

“Kada je reč o manjim proizvođačima, dobili smo podatke da najveći deo njih koristi društvene mreže za prodaju, a to je vid komunikacije na nekom nivou koji nije elektronska trgovina, već je samo način da se dođe do određenog kupca koji je zainteresovan za neki proizvod, imajući u vidu poverenje ili lokaciju gde živi”, objašnjava Stojanović.