ODRŽIVOST NA DELU: Kućni aparati proizvedeni u Srbiji dobitnici prestižne nagrade

24. II 2023. | Hisense Europe, proizvođač kućnih aparata pod brendovima Hisense i Gorenje iz Srbije, Slovenije i Češke, nagrađen je srebrnom medaljom EcoVadis.

EcoVadis procenjuje preko 100.000 kompanija, u više od 200 različitih industrija i 175 zemalja, a srebrna medalja svrstava kompaniju Hisense Europe u kategoriju onih koje već danas posluju tako da ostvare minimalan uticaj na svoje lokalno, ali i globalno okruženje. Ova renomirana poslovna nagrada dokaz je posvećenosti održivim poslovnim praksama, ali i stalni podstrek kompanijama koje su je ponele da dodatno rade na smanjenju svog uticaja na planetu i promovišu društvenu odgovornost.

Održivost, jedan od primarnih ciljeva

Hisense Europe je sa svojim brendovima Hisense i Gorenje postavio ambiciozne ciljeve održivosti fokusirane na pet ključnih oblasti: životnu sredinu, održive proizvode, održivi lanac snabdevanja, ljude i društvenu odgovornost, kao i nove poslovne modele. Ovi ciljevi uključuju smanjenje potrošnje energije kroz optimizaciju obnovljive energije, povećanje upotrebe recikliranih materijala u proizvodima, smanjenje otpada, promovisanje održivog transporta i poboljšanje održivosti lanca snabdevanja.

Fokus kompanije na održivost se ogleda i u njenim naporima da reciklira 96% generisanog otpada, koristi 100% recikliranu ambalažu do 2024. godine i smanji emisiju CO2 proizvedenu transportom.

Proizvodi koji manje štete okolini

Iz kompanije posebno ističu da već neko vreme veoma aktivno rade na smanjenju svog ugljeničnog otiska, uključujući potrošnju energije tokom proizvodnje, materijale koji se koriste u proizvodima i njihov životni vek, kao i procese pakovanja i transporta. U ovim oblastima, Hisense Europe je ostvario značajan napredak u poslednjih pet godina smanjenjem potrošnje vode za 38% i smanjenjem potrošnje električne energije za 24%.

Kućni aparati Hisense i Gorenje napravljeni su od ekološki ispravnih i razgradivih materijala i podvrgnuti rigoroznom testiranju kako bi se produžio njihov vek trajanja.

Veća društvena odgovornost

EcoVadis ocenjivanje održivosti i proces procene primenjuju se ne samo na ekološki, već i na društveni i etički učinak kompanija. Hisense Europe je, tako, sa brendovima Hisense i Gorenje dobio srebro i za svoju posvećenost promovisanju etičkih poslovnih praksi, kao što je stvaranje jednakih mogućnosti za sve i uspostavljanje kulture deljenja znanja.

Ulaganje u lični i profesionalni razvoj zaposlenih jedan je od ključnih prioriteta kompanije. Zbog toga je u Hisense Europe ukupan broj časova obuke u 2021. godini bio je više od 136.000, što čini 20 sati po zaposlenom. Jedan od njihovih ciljeva je i promovisanje važnog balansa između posla i privatnog života i aktivnog načina životnog stila.

“Održivost je u srži naših vrednosti i nastavićemo da naporno radimo na smanjenju uticaja na životnu sredinu i promovisanju društvene odgovornosti. Ovaj sertifikat je veliko dostignuće i ponosni smo što smo deo EcoVadis zajednice“, rekao je Hanson Han, izvršni direktor Hisense Europe.

Hisense Europe će sa svojim brendovima Hisense i Gorenje nastaviti da radi na održivosti i etičkim poslovnim praksama, uvek nastojeći da poboljša i pozitivno utiče na društvo i životnu sredinu, poručuju iz kompanije.