IZVEŠTAJ SA PANELA ‘SVET HOĆE DOMAĆE’

12. V 2020 | U utorak 12. maja 2020. godine, USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu organizovao je sedmu po redu oline panel diskusiju u okviru inicijative ‘Svet hoće domaće’, a u cilju informisanja i savetovanja proizvođača hrane o problemima i načinima upravljanja COVID-19 krizom. Na panel diskusiji, pod nazivom ‘Kupujmo domaće: fraza ili stvarnost?’, govorilo se o plasmanu lokalnih proizvoda na našem tržištu, uticaju kampanja koje podstiču na veću kupovinu domaćih proizvoda, da li je kriza nešto promenila i šta je potrebno da se promeni kako bi se na policama domaćih maloprodajnih objekata našlo više proizvoda iz Srbije.

Učesnici panela bili su Veljko Jovanović, direktor Sektora za poljoprivredu i savetnik predsednika Privredne komore Srbije; Goran Kovačević, generalni direktor kompanije Gomex; Milica Čalija, osnivač inicijative ‘Kupujmo iz Srbije’, kao i Ivana Antonijević, savetnik za ruralni razvoj i turizam Regionalne razvojne agencija Braničevo – Podunavlje, sa inicijativom lokalnipazar.rs.

“Privredna komora Srbije je na početku vanrednog stanja imala ključnu ulogu u pomoći stabilizovanju lanca snabdevanja i početnog udara izazvanog velikom tražnjom. Rešavanje problema sa logistikom, snabdevanjem i povezivanjem lanaca vrednosti podsetilo nas je na značajnu temu domaćih lanaca vrednosti. Značaj proizvoda koji bi se nazvao u potpunosti domaćim je višestruk i ogleda se u podizanju kapaciteta domaćeg dobavljača sirovine i kreiranju dodatne vrednosti koja ostaje u zemlji i multiplikuje kapacitete, pre svega srpske prehrambene industrije. Maloprodaja prati tražnju, a kreiranje svesti kod potrošača treba da bude naš fokus u narednom periodu. Potrošač treba da zna da kupovinom domaćeg ulaže u sebe i svoju zemlju”, rekao je Veljko Jovanović.

Mnogi proizvođači hrane su tokom krize postali vidljiviji potrošačima zahvaljući mnogobrojnim platformama za promociju i prodaju domaćih proizvoda. Neke od platformi su postojale ranije, neke su pokrenute za vreme krize, ali im je svima zajednička pojačana aktivnost nastala iz nužde. Da bi povećana tražnja postala realnost, potrebno je da se stalno radi na promociji kapaciteta domaće industrije hrane, a paralelno sa tim pomoći proizvođačima da unaprede svoja poslovna znanja i veštine koja se odnose na plasman, promociju, marketing, dostupnost robe, pakovanje i sl. Panelisti su se složili da pojedinačne inicijative daju rezultate, ali je potreban konstantan rad na promociji domaćih proizvoda i edukacijii i proizvođača i potrošača kako bi se postigli dugoročni efekti.

Inicijativa ‘Svet hoće domaće’, pokrenuta septembra 2018. godine, pomaže promociju i edukaciju domaćih proizvođača visokokvalitetne hrane. USAID-ov Projekat za konkuretnu privredu, kroz seriju onlajn panela nastaviće da podržava lokalnu prehrambenu industriju, ukazujući na ključna pitanja i pomažući proizvođačima da se lakše snađu u trenutnoj situaciji.