DODELJENE SAKURA STIPENDIJE ZA 2021. GODINU

20. VII 2021 | Kompanija Japan Tobacco International (JTI) i Ambasada Japana, desetu godinu zaredom, dodelili su pet Sakura stipendija studentima i istraživačima iz Srbije za najbolje i najkreativnije istraživačke radove na teme u vezi sa Japanom.

Sa ciljem da inspiriše mlade ljude da istražuju Japan i japansku kulturu, JTI će po prvi put dobitnicima omogućiti da svoje radove upotpune i istraživanjem na studijskom putovanju u Japanu, koje će se realizovati kada epidemiološka situacija u obe države to dozvoli.

U okviru ovogodišnjeg Sakura konkursa, predloge svojih istraživačkih radova poslalo je sto mladih studenata i istraživača, a stručna komisija je izabrala pet koje odlikuje originalnost, veliki istraživački potencijal, kao i dobar teorijski pristup. Novu generaciju dobitnika Sakura stipendije čine:

  • Ilija Dimitrijević – ‘Primena Kaizen menadžmenta za unapređenje kvaliteta online procesa rada od kuće’;
  • Ivona Leskur – ‘Japanski pametni gradovi kao model održivog urbanog razvoja u Srbiji – Pilot studija slučaja grada Valjeva i projekta Jokohama’;
  • Anđela Stepić – ‘Uporedna analiza direktnog uticaja jezika na produktivnost i atmosferu u kompanijama: srpski i japanski jezik’;
  • Stefan Žarić – ‘Predstave i uticaji japanske mode u srpskoj modi 20. i 21. veka’;
  • Itana Rakić – ‘Šintoizam, animizam i ekologija (Studija o povezanosti između šintoizma, animizma i ekologije i podizanje svesti o reciklaži u Srbiji kroz osvrt na stara srpska verovanja koja sliče japanskim)’.

 

Njegova ekselencija Takahiko Kacumata, ambasador Japana u Srbiji, zahvalio se kompaniji JTI na dugogodišnjem uloženom trudu u program Sakura stipendija, i rekao: “Cilj ovog programa koji organizujemo zajedničkim snagama jeste da ohrabrimo srpske studente da proučavaju japansko društvo i kulturu, kao i da doprinesu negovanju prijateljstva između naše dve države. Čestitam svim dobitnicima Sakura stipendije na ovom uspehu, i nadam se da će njihova iskustva stečena u Japanu doprineti još boljim rezultatima njihovih istraživanja”.

“U godini kada se u Tokiju održavaju Olimpijske igre, posebno smo ponosni što imamo svoje Sakura ‘Olimpijce’ – dobitnike stipendije koji su svojim istraživačkim radovima za nas već osvojili ‘zlatne’ medalje u poznavanju Japana. Sigurni smo da će naši ovogodišnji dobitnici na svom putovanju upoznati i doživeti Japan na najbolji način, a mi ćemo nastaviti da negujemo ovu tradiciju i doprinosimo razvoju novih generacija i jačanju prijateljskih veza između Srbije i Japana”, rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI za Zapadni Balkan i predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji (JPAS), i zahvalio se Ambasadi Japana na dugogodišnjoj podršci u realizaciji ovog projekta.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po svojim prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta. Konkurs je pokrenut sa ciljem da promoviše japansko nasleđe i kulturu u Srbiji, kao i da ojača prijateljstvo između dve zemlje. Svi studenti osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija akreditovanih fakulteta u Srbiji, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme, imali su pravo da konkurišu i predlože svoju ideju na neku od ponuđenih tema: od japanskog jezika, preko književnosti i kulture, društvenih i tehničkih nauka, do ekonomije i Kaizen menadžmenta.