‘DAN PRVI’: Još 20 gazdinstava uključeno u projekat ‘Naše selo’ Delta Holdinga

Miroslav Mišković u Ključu (Foto: Jakov Simović)

20. V 2024 | Delta Holding je danas svečano obeležio početak realizacije projekta ‘Naše selo’ u četvrtom po redu selu u Srbiji, selu Ključ kod Mionice. Cilj je da kroz deljenje znanja o modernoj poljoprivredi i finansijsku podršku u saradnji sa Erste Bankom, omogući još bolje rezultate i povećanje prihoda od agrarnih prinosa i stočarstva i time poboljša kvalitet života na selu.

Nakon sedam godina i tri obnovljena sela (Bačko Novo selo, Dubočane i Mala Jasikova) u kojem je podržano više od 100 gazdinstava, kompanija je uvidela potencijal sela Ključ u Opštini Mionica kod Valjeva. U selu Ključ u projekat se do sada uključilo 20 gazdinstava.

Dugoročni cilj projekta ‘Naše selo’ je da naselja dostignu nivo modernih evropskih sela kroz unapređenje kvaliteta zivota u selima i povratak dela odseljenog stanovništva.

Događaj u Ključu simbolično nazvan ‘Dan prvi’, okupio je meštane, članove uprave kompanija Delta Holding i Erste banke, kao i predstavnike lokalne samouprave. Okupljenima je predstavljen plan saradnje sa meštanima Ključa kroz projekat ‘Naše selo’, a gosti su imali priliku da se uvere da selo u području Lepeničke klisure krije nadarene pevače i igrače kroz nastupe etno pevačkog društva ‘Mione’ i KUD ‘Vojvoda’ iz Mionice.

“Kada smo započeli projekat ‘Naše selo’, hteli smo da primerom pokažemo šta društvo treba da čini da bi naša sela dostigla nivo razvijenih, evropskih sela. U selima Dubočane, Mala Jasikova i u Bačkom Novom Selu, ostvarili smo značajne rezultate i ponosno možemo da kažemo da su sada ta sela daleko razvijenija. Ono što selima u Srbiji nedostaje jeste znanje u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Delta Agrar nesebično deli to znanje i uz partnere iz Erste banke pokazuje da je razvoj sela od velikog značaja za razvoj cele zemlje’, rekao je predsednik Upravnog odbora Delta Holdinga, Miroslav Mišković.

(Foto: Jakov Simović)

Delta Holding projekat realizuje u saradnji sa Erste bankom koja omogućava povoljne uslove kreditnog finansiranja meštanima ‘Naših sela’, a za koje kompanija Delta Agrar snosi troškove kamate.

“Zahvaljujući projektu ‘Naše selo’ i saradnji sa Delta Holdingom, bili smo u prilici da do sada podržimo više od 60 porodica u tri prethodna sela beskamatnim kreditima u ukupnom iznosu od oko 300.000 evra. Ovo je jedan od onih projekata koje svi volimo i do kojih nam je istinski stalo, jer znamo koliko je važno da se sačuva srpsko selo i da meštane ohrabrimo da ostanu na svojim imanjima. Zato smo svi mi danas u Ključu – da ih upoznamo i saslušamo, čujemo njihove potrebe, da ih posavetujemo i podržimo, pomognemo da budu uspešniji. Ne samo beskamatnom kreditnom linijom, već i stručnim znanjem, ali i našim iskustvima iz prethodnih sela”, izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste banke.

Iz Delta Holdinga ističu da se kroz ovaj projekat stimuliše razvoj ovog dela Kolubarskog okruga, osnažujući individualna domaćinstva i lokalnu zajednicu Mionice i dodaju da će ovaj projekat biti ‘vetar u leđa’ našim poljoprivrednicima i da će značajno unaprediti njihov rad.

“U selu se sada ponovo vidi šansa za razvoj. Mi znamo da bez sela i bez vrednih i radnih domaćina, po čemu je ovaj kraj poznat, nema ni jake države. Hvala kompaniji Delta Holding i Erste banci što su prepoznali potencijal sela Ključ i što na taj način doprinose razvoju čitave opštine Mionica”, istakao je predsednik opštine Mionica, Boban Janković.

Osim razvoja poljoprivredne proizvodnje projektom je predviđen i razvoj društvenog života u selu.