BAT: 15 GODINA POSLOVANJA U SRBIJI

17. X 2018 | British American Tobacco (BAT), najveći britanski investitor u Srbiji, proslavio je 15 godina poslovanja od preuzimanja Duvanske industrije Vranje. Svečanom obeležavanju jubileja u fabrici u Vranju prisustvovala je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, zajedno sa visokim predstavnicima kompanije, Sotirisom Kosturosom, generalnim direktorom kompanije BAT za Srbiju i Crnu Goru i Ričardom Vredenbergom, direktorom fabrike BAT Vranje. Ova proslava bila je prilika za pravljenje osvrta na rezultate koje je British American Tobacco postigao od dolaska u Srbiju, ali i za predstavljanje budućih planova, poput investicija, otvaranja novih radnih mesta i lansiranja novih modernih proizvoda na srpskom tržištu.

“Tokom ovih 15 godina u Srbiji, naša kompanija je direktno uložila više od 270 miliona evra, od čega je više od 120 miliona evra uloženo u kupovinu i modernizaciju fabrike u Vranju, koja je postala proizvodni centar za zemlje CEFTA sporazuma. Naša kompanija trenutno angažuje oko 500 ljudi u Srbiji i ponosni smo što smo u poziciji da dodatno povećavamo broj zaposlenih. Petnaestogodišnjica BAT-a Srbija već je obeležena ranije ove godine, predstavljanjem novog inovativnog proizvoda, uređaja za zagrevanje duvana, Glo, i to je još jedan pokazatelj našeg poverenja u srpsko tržište. I u narednom periodu nastavićemo sa trendom ulaganja i zapošljavanja i u drugim segmentima poslovanja na domaćem tržištu”, rekao je Sotiris Kosturos, generalni direktor British American Tobacco za Srbiju i Crnu Goru.

Predsednik Vlade Srbije, Ana Brnabić ponovila je da je za Srbiju izuzetno važno da kompanije koje već posluju na našem tržištu dodatno proširuju poslovanje i investiraju u našu zemlju. “BAT je najveći britanski investitor koji je više od 120 miliona evra uložio samo u modernizaciju fabrike u Vranju, od ukupno 270 miliona evra koje su investirali u Srbiju. Dodatno, BAT poseduje priznanje za doprinos u borbi protiv sive ekonomije i pomaže lokalnoj zajednici. Obaveza Vlade je da kreira poslovnu klimu koja će za ovakve kompanije biti podsticajna i koja će im omogućiti da proširuju svoje poslovanje i dalje”, izjavila je Brnabić prilikom posete kompaniji BAT u Vranju.

Ričard Vredenberg, direktor fabrike BAT Vranje, takođe je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima. “Godišnja proizvodnja fabrike u Vranju povećana je za četiri puta u poređenju sa početnim obimom, dok je proizvodnja orijentisana ka izvozu povećana od početnih 3% do skoro 30% ukupne proizvodnje, uz dodatnu tendenciju rasta. Zahvaljujući stalnoj modernizaciji i unapređenju proizvodnih procesa, naše postrojenje u Vranju postalo je jedno od najboljih u BAT grupi. Posebno smo ponosni što smo nedavno proslavili još jedan značajan jubilej, pet godina bez incidenata ili povreda na radu, a to pokazuje da su zaposleni jedan od prioriteta naše kompanije”.

Od privatizacije Duvanske industrije Vranje 2003. godine, British American Tobacco postao je jedan od pionira direktnih stranih investicija. Tokom proteklih 15 godina, BAT je uplatio više od 2 milijarde evra u budžet Republike Srbije putem poreza i akciza, dok je prošle godine ovaj doprinos iznosio preko 280 miliona evra.