Žitarice za doručak

Fokus-Zitarice

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 160, jul/avgust 2018)

 

NAJVIŠE SE KUPUJE MUSLI

 

Minimarketi su sa 39% preuzeli ulogu vodećeg formata po prodatim količinama žitarica za doručak od supermarketa koji su u posmatranom periodu ostvarili svega 22%.

 

GfK analiza tržišta 

Jelena Milutinović, Junior Research Consultant, Consumer Panel Services:
Analiza tržišta žitarica za doručak u Srbiji odnosi se na podatke GfK panela domaćinstava za period od decembra 2016. do novembra 2017. godine. Kategoriju žitarica za doručak čine kornfleks, musli, ovsene kaše i druge žitarice.

U posmatranih godinu dana, 45% domaćinstava u Srbiji je bar jednom kupilo neki proizvod iz kategorije žitarica za doručak. Najviše se kupuje musli, čiji je udeo u ukupnim prodatim količinama 43%. Od svih kupaca kategorije, 53% je bar jednom kupilo musli, 43% ovsene kaše, 29% kornfleks, dok je čak 55% kupilo druge žitarice. Kao i prethodne godine, na promociji je kupljeno 18% količina.

Minimarketi su sa 39% preuzeli ulogu vodećeg formata po prodatim količinama žitarica za doručak od supermarketa koji su u posmatranom periodu ostvarili svega 22%. U specijalizovanim prodavnicama kupljeno je 16% količina, u tradicionalnim prodavnicama 14%, a u hipermarketima 6%. Ovako visok procenat učešća specijalizovanih prodavnica nije iznenađujuć ako se uzme u obzir da je čak 22% količina žitarica kupljeno na meru.

Pet vodećih brendova (izlistani su abecednim redosledom) – Čar na dar, Dobra ovsena kaša, Dr.Oetker, Fun&Fit i Nestlé – ‘pokrivaju’ 48% prodatih količina, a trgovačke marke ‘drže’ 7%.

Najveći broj kupaca žitarica se bar jednom odlučio za Dr.Oetker (28%) i Fun&Fit (27%) proizvode, dok se za Čar na dar, Dobra ovsena kaša i Nestlé žitarice odlučilo po 16% kupaca. Fun&Fit proizvodi su zabeležili lojalnost od 50%, dok za njima slede Nestlé proizvodi sa 42%, Dobra ovsena kaša sa 39%, Dr.Oetker sa 30% i Čar na dar sa 25%.

Dobra ovsena kaša

Danas, svi mi težimo da se hranimo zdravo. Međutim, to je mnogo lakše reći nego uraditi. Za zdravu ishranu je obično potrebno odvojiti i vreme i novac…
Dobra ovsena kaša je rešenje, zato što se brzo i lako priprema, sadržaj kesice se prelije vrućom vodom i nakon 3-5 minuta dobili smo kompaktnu kašu jedinstvenog ukusa spremnu za upotrebu.
Za proizvodnju Dobre ovsene kaše se koristi najkvalitetnija sirovina, ovas visokog kvaliteta proizveden na poljima Danske i Nemačke koji se pretvara u najukusnije instant ovsene pahuljice. Dobra ovsena kaša se proizvodi po originalnoj recepturi, od zdravih sastojaka vrhunskog kvaliteta, po najvišim standardima za bezbednost hrane. Kao zaslađivač se koristi fruktoza. Dobra ovsena kaša je obogaćena vitaminima i mineralima, što dodatno povećava njenu nutritivnu vrednost. Dobra ovsena kaša ojačava imunitet i time sprečava nastanak mnogih bolesti.
Dobra ovsena kaša je odličan izbor zato što ima sastojke koji imaju: antioksidativno dejstvo, deluju protiv stresa i depresije, poboljšavaju rad srca, snižavaju nivo holesterola i masnoće u krvi, sprečavaju osteoporozu, poboljšavaju mentalne procese, regulišu nivo šećera u krvi…
Dobra ovsena kaša je odličan izbor i za decu, jer poboljšava rast i razvoj. Takođe, preporučuje se i u ishrani sportista, kojima je važno da dobiju brzu energiju bez osećaja punog stomaka.
Dobra ovsena kaša se proizvodi sa ukusom: Brusnice, Čokolade, Jabuke i cimeta, Kokosa i suvog grožđa, Maline i vanile, Šljive, Šumskog voća i Čia semenki sa jagodama.
Dobra ovsena kaša se prodaje u pakovanjima od 260g i 65g.

 

Fun&Fit ovsene kaše

Kompanija Fun&Fit je, kao tržišni lider u kategoriji žitarica za doručak, sa svojim brendom Fun&Fit, 2017. godine odlučila da uđe u novi tržišni segment – ovsene kaše.
Prateći trendove i razvoj potrošačkih potreba na tržištu, kreiran je proizvod namenjen svima koji žele brz, zdrav i jednostavan obrok.
Fun&Fit ovsene kaše imaju visoku hranljivu vrednost i mogu se konzumirati tokom celog dana.
Posne su i imaju visok sadržaj vlakana, koja omogućavaju duži osećaj sitosti.
Zastupljene su u četiri ukusa – jagoda, čokolada, malina i jabuka.
Njihova priprema je brza i laka i traje 3 do 5 minuta, te podrazumeva upotrebu vruće vode, kojom se kaša prelije i ostavi da odstoji par minuta.

Važni sastojci Fun&Fit ovsenih kaša, koji ove kaše čine odličnim i zdravim obrokom svakog potrošača su:
Beta-glukan*, sastojak koji se dobija iz ovsa i doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi. Koristan efekat se postiže dnevnim unosom 3g beta-glukana iz ovsa, prema EU pravilniku o zdravstvenim izjavama (Commission Regulation EU 1160/2011 of 14/11/2011). Konzumacijom ovsene kaše sa jabukom i/ili malinom od 60g, obezbeđuje se 50% preporučenog dnevnog unosa;
Visok sadržaj proteina**, koji se smatraju neophodnim nutrijentom u procesu rasta i razvoja i predstavljaju idealnu dopunu ishrani sportista. U vezi sa tim, Fun&Fit ovsena kaša sa čokoladom sadrži 19g proteina na 100g proizvoda;
Chia semenke***, koje se smatraju ‘super hranom’ modernog doba. Ove semenke su univerzalan i neutralan sastojak i to ih čini sjajnim dodatkom za različite vrste zdravih obroka. Sadrže veliki broj hranljivih nutrijenata u odnosu na broj kalorija, imaju osam puta više omege-3 od lososa, šest puta više kalcijuma od mleka i šest puta više belančevina od pasulja. Chia je svrstana među najbolje biljne izvore proteina i preporučuje se osobama koje često vežbaju, jer pored proteina sadrži veoma bitne nutrijente kao što su magnezijum, gvožđe, fosfor, bakar, mangan.

Posetite najbližu radnju, odaberite omiljeni ukus i prepustite se uživanju u Fun&Fit kašama bez griže savesti. Fun&Fit: IZ DANA U DAN.

* ovsena kaša sa malinom i ovsena kaša sa jabukom imaju beta glukan
** ovsena kaša sa čokoladom ima visok sadržaj proteina
*** ovsena kaša sa jagodom ima chia semenke