ZAŠTO JE GRAND SINGLE ORIGIN PERU KAFA SA POZITIVNIM UTICAJEM NA ŽIVOTNU SREDINU

6. VI 2024 | Održivo poslovanje jako je bitno u svim industrijama a industrija kafe svakako je jedna od njih. Pogotovo kada se uzme u obzir da potražnja za kafom, kao drugim najvažnijim napitkom na svetu raste, a globalno zagrevanje smanjuje površine na kojima ova kultura uspeva. I baš zato je jako bitno da vodimo računa o svakoj plantaži i svakom zrnu koje sa njih dolazi.

Grand kafa već godinama radi na projektima održivosti, a Grand Single Origin Peru Chanchamayo je najnoviji proizvod iz Grand kafa portfolija i jedna od retkih kafa koju prati priča o posvećenosti i predanosti, kako prirodi, tako i radnicima na plantažama, kao i o kafi kao načinu života.

U pitanju je kafa koja dolazi sa plantaža iz magičnog Perua, u predelu planina Anda. U tamošnjoj dolini Chanchamayo, nalaze se nepregledne plantaže kafe koje se prostiru na nekoliko hektara plodne zemlje, okružene planinskim obroncima i obasjane suncem. Zahvaljujući specifičnoj nadmorskoj visini i klimatskim uslovima, tu sazrevaju najkvalitetniji plodovi kafe arabika koji imaju mek i lepo izbalansiran voćni ukus.

Tu su farme na kojima žive i rade vredni farmeri koji svoj posao obavljaju sa strašću i posvećeno, poštujući tradiciju i pažljivo berući zrele plodove kafe, uzgajane tokom cele godine. Za lokalno stanovništvo koje radi na plantažama to nije samo posao, već i briga o prirodi i mestu u kome žive. Jedna od njih je i Rebeca Eliza Churampi Mendoza, koja ima svoju malu farmu na kojoj uzgaja kafu i na taj način hrani svoju porodicu. Ona svakog jutra ustaje u 6:30, sprema decu za školu i odlazi na plantažu, gde u zavisnosti od perioda godine, obavlja sve neophodne radnje (prikupljanje zrelih plodova, fermentacija, sušenje, berba granja…). Na ovaj način, ona i mnogi drugi farmeri iz ove regije, zaslužili su i Rainforest sertifikat. Ovaj sertifikat garantuje da je kafa uzgajana na farmama koje se pridržavaju strogih standarda održivosti, a to podrazumeva brigu o pravima radnika, o ekologiji i racionalnoj upotrebi vode, kao i o tome da biljke i životinje sa ovih plantaža ne budu ugrožene. Ovaj sertifikat dodeljuje međunarodna neprofitna organizacija ‘Rainforest Alliance’ koja deluje u više od 60 zemalja, sa ciljem stvaranja bolje budućnosti za ljude i prirodu širom sveta.

Kroz posebnu liniju Single Origin, Grand kafa omogućava potrošačima da uživaju u sortama arabike najvišeg kvaliteta, koje potiču iz specifičnih mikrolokaliteta i imaju jedinstven i neponovljiv profil ukusa, koji pružaju posebnu vrstu uživanja u ovom napitku.