Voćni sokovi

‘OSTVARI SVE ŠTO POŽELIŠ…’

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.13, jun 2005.)

Prvo mesto za Su-voće, sa 27,4 odsto. Slede Fresh&Co, Nectar, Agroekonomik i Vino župa.

Sudeći prema rezultatima agencija za istraživanje tržišta, voćni sokovi su prilično rasprostranjena i rado konzumirana vrsta pića na našim prostorima. Ne možemo da se pohvalimo da smo među najvećim potrošačima ovih bezalkoholnih napitaka, ali nismo ni na dnu lestvice. Ovim tržištem nekada su dominirali isključivo voćni nektari, ali u drugoj polovini devedesetih godina kreće ekspanzija prirodnih, 100% voćnih sokova, bez dodatog šećera i konzervansa, bez veštačkih boja i aroma. Osim ‘pojedinačnih’ ukusa najraznovrsnijih vrsta voća, pojavljuju se i mnoge voćne kombinacije, ali i mešavine voća i povrća, začina … Izmišljaju se nove, savremenije ambalaže, prilagođene posebnim potrebama kupaca, različitim starosnim dobima, kao i za specifična mesta prodaje i konzumiranja. Proizvođači su u reklamiranju svojih proizvoda otišli tako daleko da su od upotrebe voćnih sokova razvili posebnu filozofiju života, a pojedine reklamne kampanje sugerišu da ćete uz pomoć ovih napitaka uspeti ‘da uzmete život u svoje ruke’ i ‘ostvarite sve što poželite’.

Fresh&Co i Su-voće
Prema rezultatima istraživanja agencije GfK, prva dva mesta na tržištu voćnih sokova pripadaju sestrinskim kompanijama Fresh&Co i Su-voće. Pored Premium varijante, Next sokovi su dostupni i kao Classic voćni nektari sa 50 odsto voća. Obe vrste se pune u staklenu ambalažu zapremine 0,2 litara i 0,75 litara. Potrošačima se nude raznovrsni ukusi Next Premium i Classic sokova: jabuka, breskva, kajsija, jagoda, narandža, borovnica, multivitamin, ananas, višnja. Next sokovi mogu se naći i u drugim ambalažama. Nagrada za najbolji novi voćni sok na svetu, dodeljena je Next malini, na World Juice konferenciji u Amsterdamu, najznačajnijem događaju u svetskoj industriji voćnih sokova. Drugo značajno priznanje je dodeljeno u oblasti dizajna ambalaže.

Nectar
Rezultati istraživanja agencije GfK pokazuju da je na trećem mestu kompanija Nectar, sa 15,4 odsto. Kako navode iz Nectara, prema podacima kompanije Tetra Pak u 2004. godini, tržišno učešće njihovih sokova bilo je oko 25 odsto u segmentu voćnih sokova i nektara. “Ovo smatramo relevantnim podatkom jer je Tetra Pak do novembra 2004. godine bio jedini dobavljač ambalaže svim proizvođačima”, kaže Bojan Radun, izvršni direktor kompanije. On dodaje da je njihov tržišni udeo u stalnom porastu. U prva tri meseca rast je bio oko 35 odsto, a takav trend nastavljen je i u aprilu, kao i u prvih 15 dana maja, ističe Radun. Prema njegovim rečima, fizički rast u poređenju sa istim periodom prošle godine, januar-april, iznosi više od 65 odsto, a finansijski više od 70 odsto. “Veći deo rasta ostvaren je na domaćem tržištu, ali je značajan deo i u izvozu na teritorije BiH i Makedonije”, kaže Radun.
Najpoznatiji brendovi su Nectar, Nectar 100%, Nectar Plus, Solo Frutto, Fruttini, Tomateilo, a najpopularnija pakovanja su Tetra brik base 1 litar, Tetra brik base 200ml, Tetra brik Square 1 litar, Tetra brik Slim 1 litar i veoma popularno pakovanje Tetra brik Slim 1,5 litara. Za ovu godinu, rečima Raduna, Nectar priprema puno noviteta, kao što su antistres nektari koji su jedinstveni na našem tržištu, kao i Horeca program u staklenim bočicama i limenkama. Radun ističe da će Nectar biti prvi proizvođač koji će tržištu da ponudi svoj program i u limenkama. Kao najveće konkurente Radun navodi kompanije Fresh&Co sa brendovima Next i Su-voće i Agroekonomik sa brendovima Moć prirode i Ritam. “U ovom trenutku izvoz u našoj prodaji sokova i nektara učestvuje sa oko 17 odsto, a glavna tržišta su nam okolne zemlje: BiH, Makedonija i Hrvatska”, naglašava Radun.

Agroekonomik
Istraživanja agencije GfK pokazuju da je na četvrtom mestu, sa 11,4 odsto, kompanija Agroekonomik, dok njen brend sok Moć prirode zauzima petu poziciju, sa 7,2 odsto količinskog tržišnog učešća. Kako ističu iz Agroekonomika, sokovi Moć prirode svrstani su u tri podbrenda, kreirana na osnovu detaljnih istraživanja želja i potreba potrošača. “Sokovi Pure su 100 odsto prirodni, bez šećera, proizvedeni od samo jedne vrste voća ili povrća, jedinstveni na domaćem tržištu sokova. Neo je neobičan, to su sokovi sa dodatom vrednošću, neobični kokteli u nektarima i 100 odsto sokovima. Ego osvežava, to su bistri i mutni sokovi i kokteli koji predstavljaju pravi odgovor na potrebu za osveženjem”, navode iz Agroekonomika. Oni dodaju da su svi elementi brenda Moć prirode (boje, logotip, slogani, dizajn pakovanja) redizajnirani i modernizovani prema vrhunskim evropskim standardima, uz poštovanje onih elemenata koji su kreirali njegovu prepoznatljivost.
Iz kompanije naglašavaju da se Moć prirode obraća ne samo potrošačima koji žele klasične ukuse, već i onima koji očekuju izazov i stalne inovacije proizvoda. Taj brend je namenjen onima koji traže partnera koji im nudi da uzmu život u svoje ruke i kreiraju harmoničan svet oko sebe, jer to je jedini način da se ostvari ‘Sve što poželiš’. Agroekonomik je jedan od najvećih sistema za preradu voća i povrća u našoj zemlji. Iz namere kompanije da potrošačima ponudi najbolje iz prirode, nastao je brend Moć prirode koji obuhvata sokove, začine, program od paradajza, kiseli i slatki program i rakije. Svi proizvodi koji nose robni žig Moć prirode dobijaju se od sirovina kontrolisanog porekla i bez ikakvih veštačkih aditiva, kao što su boja ili aroma. Ni jedan od ovih proizvoda ne sadrži konzervans.

Vino Župa
Na petom mestu, sa 8,8 odsto, nalazi se kompanija Vino Župa. Prema rečima Dragana Miladinovića, direktora marketinga, Vino Župa je, kao jedan od vodećih proizvodača voćnih sokova i nektara koji postoji već 50 godina, svojim proizvodima prisutna na kompletnom tržištu SCG. “Udeo Vino Župe na tržištu se povećava iz meseca u mesec, tako da se može reći da postoji jedan pozitivan trend rasta. Poseban proboj u poslednje 2,5 godine je učinio brend voćnih sokova i nektara La vita”, ističe Miladinović, i najavljuje da se, nakon uspeha sa ovom paletom sokova, do kraja godine planira izlazak na tržište sa novim ukusima, kao i linijom gaziranih osvežavajućih napitaka, napicima sa voćnim udelom i ponovnim pokretanjem punjenja sokova u dojpak ambalažu.
La Vita se u prve dve godine prisustva na tržištu proizvodila u deset ukusa u brik pakovanjima od 1 litra i staklenim bocama ‘twist off’ 0,2 litara. Nakon osvajanja tržišta kvalitetom, decembra 2004. god počelo je punjenje u novu savremenu brik ambalažu sa slim kap zatvaračem. Punjenje se radi na najsavremenijoj liniji za punjenje brik ambalaže A-3 Flex. Pored nove atraktivne ambalaže, bitno je istaći da sada u paleti sokova postoji šest vrsta (pakovanih u ambalažu sa zelenom pozadinom) i petnaest ukusa nektara u dosadašnjoj prepoznatljivoj žutoj ambalaži. Novih jedanaest ukusa doprinose još bržem rastu učešća na tržištu. Pored Slim i ‘twist off’ pakovanja, od početka maja se krenulo i sa punjenjem mini brikova od 0,2 litara u jedanaest ukusa. Iz velikog broja ukusa koji se proizvodi teško je izdvojiti najpopularnije, ali možda treba spomenuti sok 100 odsto divlje jabuke, koktel sok 100 odsto breskve i jabuke, nektare koktel limunada – jabuka, jabuka, breskva, jagoda i drugi.
“Geografski položaj Župe u kojoj se nalazi fabrika (kotlina okružena Kopaonikom, Željinom, Jastrepcom i planinom Goč) daje idealne uslove da u Vino Župu stigne kvalitetno, ekološki čisto voće, od koga se prave kvalitetni sokovi, koje čini oko 90 odsto prerađenog voća. Veliki značaj se pridaje primarnoj preradi voća, odnosno proizvodnji matičnih sokova i voćnih koncentrata od kontinentalnog voća, koji stižu do velikih svetskih proizvođača sokova. Tokom godine Vino Župa preradi oko 70.000 tona raznog voća. Vino Župa se ne zadovoljava samo prisustvom na tržištu SCG, već svoje proizvode izvozi i na tržišta BiH, Makedonije, Slovenije, Rusije, Švedske, Austrije, Francuske, Engleske i druga. Cilj nam je da budemo prisutni na što većem delu svetskog tržišta”, ističe Miladinović.

Pripremila: Ana Filipović