Vlažne maramice

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.39, avgust 2007.)

Postoji bezbroj situacija u kojima nismo u prilici da o ličnoj higijeni vodimo računa na pravi način. Može nam se desiti da smo u gradskom prevozu, na ulici, u banci, na putovanju, ili na bilo kom mestu gde nam voda i sapun nisu dostupni, a potrebno nam je da operemo ruke, lice ili da se osvežimo. Tu na scenu stupaju vlažne maramice – proizvod izuzetno praktičan i jednostavan za upotrebu. Vlažne maramice takođe koristimo i kada nemamo dovoljno vremena koje bismo posvetili svojoj ili ličnoj higijeni svoje dece, ili jednostavno zbog toga što nam se dopadaju efekti njihove upotrebe. Mogu se pronaći u različitim tipovima maloprodajnih objekata – od trafika, malih trgovina, supermarketa, pa do hipermarketa i cash&carry objekata. Takođe se mogu kupiti i u apotekama, drogerijama i parfimerijama. Dostupne su u pakovanjima različitih veličina, u zavisnosti od toga gde želimo da ih koristimo.

Od čega su napravljene
Vlažne maramice su napravljene delom od čvrstog materijala, a delom od vlažnih agenasa. Tečni deo se može bazirati na vodi, etanolu ili ulju. Na današnjem tržištu najviše su zastupljeni proizvodi koji sadrže oko 90 do 98 odsto vode. Ovi proizvodi mogu sadržati i druge supstance koje pomažu hidrataciji kože i čine maramicu efikasnijom. Vlažni agens pomaže glavnoj nameni ovih maramica, a to je čišćenje kože. Tečnost, takođe, ima i ulogu nosača aktivnih supstanci kao što su mirisi, biljni ekstrakti i ovlaživači. Vlažne maramice su u poslednjih deset godina postale višenamenske, delom zbog novih tkanina koje se koriste kao čvrsta baza, a najviše zbog novih formulacija za tečni deo. Količina tečnosti koja se prenese može se kontrolisati, ali nikad ne može da se prenese 100 odsto kao kod krema i losiona, niti može biti manja od jedan odsto, kao kod nekih sredstava za čišćenje. Korektna procena bi bila negde između odnosno da će dobar deo biti prenesen na kožu, ali će isto tako i dobar deo ostati na maramici.

Bogata ponuda
Danas na našem tržištu postoji čitavo obilje proizvođača i vrsta vlažnih maramica – od onih za bebe, za lice, skidanje šminke, intimnu negu, do onih koje služe za brisanje monitora na računarima i sočiva na fotoaparatima. Sve češće, osim nege i čišćenja kože, vlažne maramice se proizvode i sa još nekim dodatnim svojstvima. Bazirana na najnovijim trendovima na tržištu, ova kratka lista predstavlja sastojke najčešće korišćene u industriji vlažnih maramica: biljni ekstrakt, vitamini, esencijalna ulja, biljna ulja, proteini, supstance koje potiču iz mora, minerali, Alpha-Hydroksidne kiseline, Beta-Hydroxy kiseline i aktivni inkapsulirani sastojci.

Vlažne maramice za bebe i decu
Veliki potrošači vlažnih maramica su bebe, odnosno njihovi roditelji. Baby vlažne maramice su jedan od proizvoda za bebe i decu, bez koga ne treba nigde kretati. Ne samo da su korisne za čišćenje intimnih delova tela beba pri menjanju pelena, već i za čišćenje lica posle bebinog obroka. Napravljene su od netkanog materijala i spakovane u plastične kese ili kutije koje održavaju vlažnost maramica i omogućavaju lak pristup. Prve baby vlažne maramice su se pojavile na tržištu sedamdesetih godina. Zbog skupe opreme potrebne za proizvodnju istih, mali broj kompanija je dominirao tržištem. Međutim, na veoma dinamičan razvoj ove industrije uticao je sve brži i dinamičniji način življenja. Nekada su za čišćenje bebine kože mame upotrebljavale vodu, dok su za vreme provedeno izvan kuće potapale ubruse u vodu i pakovale ih u kutije. Kompanije koje su budno pratile potrebe potrošača i uvidele potencijal ovog, do tada nerazvijenog, tržišta pružile su roditeljima mnogo lakši i funkcionalniji pristup za negu bebine kože, kako kod kuće tako i u svim prilikama van kuće. Danas, nova pakovanja, veličine i formulacije za baby maramice su u konstantnom razvoju. Na tržištu bebi vlažnih maramica, sve veće učešće imaju ekonomična pakovanja koja se sastoje od dva do tri pojedinačna pakovanja i imaju nižu cenu.

Odabir baby vlažnih maramica
Pri odabiru baby maramica vrlo je bitno obratiti pažnju na trenutno stanje bebine kože. Za osetljivu kožu i kožu sklonu alergijama, treba odabrati maramice koje ne sadrže parfemske dodatke, sintetička ulja i alkohol. U slučaju irititane kože bitno je odabrati maramice natopljene blagom kremom ili uljem koje deluju umirujuće na iritiranu bebinu kožu. Za neproblematičnu zdravu kožu, odluka o kupovini se donosi mnogo lakše. Odgovarajuće su i maramice koje ne sadrže supstance koje umiruju iritiranu kožu. Noviji segment predstavljaju višenamenske maramice, maramice za svaku priliku koje, u zavisnosti od formulacije, mogu da zadovolje potrebe osetljive kože bebe ili malog deteta. Mogu se upotrebljavati za brisanje lica, ruku i intimnih delova tela. Kao posebno praktične se izdvajaju maramice koje se mogu baciti u WC šolju, tako da su pogodne za privikavanje deteta na samostalni odlazak u toalet. Pre svega, treba posebno obratiti pažnju na to da maramice u svom tkanju imaju mekane mikro sunđere, da su obogaćene prirodnim pamukom i da apsorbuju nečistoće na izuzetno nežan, ali efikasan način.

Daniela Gvozdenić,
Beiersdorf