VISOKO ODLIKOVANJE REPUBLIKE FINSKE ZA SVETOZARA JANEVSKOG

2212018-tikveš

22. I 2018 | U rezidenciji Finskog ambasadora  u Beogradu uručeno je visoko priznanje Knight of the First Class of the Order of Lion of Finland Svetozaru Janevskom. Ovo priznanje dodeljuje se za dugogodišnje zalaganje, posvećenost i izuzetan doprinos saradnji i prijateljstvu između dve zemlje.

Odlikovanje Janevskom, predsedniku upravnog odbora vinarije Tikveš i prvom čoveku Beogradske industrije piva (BIP), dodelio je predsednik Finske, a uručio u Beogradu Njegova ekselencija gospodin Perti Ikonen na ceremoniji održanoj u njegovoj rezidenciji.

“Veliko mi je zadovoljstvo da u ime predsednika Finske nagradim ordenom Knight of the First Class of the Order of Lion of Finland Svetozara Janevskog za njegove velike zasluge u uspostavljanju prijateljskih odnosa i saradnje između naše dve zemlje. Red finskog lava sastavljen je od izuzetnih pojedinaca koji su dokazali svoje liderstvo u oblastima u kojima žive i deluju. Sa celokupnim radom i ponašanjem, Janevski je dokazao da nije slučajno deo ovog prestižnog reda”, rekao je ambasador Ikonen.

Odlikovanje reda finskog lava osnovano je 1942. godine. Ono je jedno od tri vida odlikovanja koje dodeljuje predsednik Finske. Orden finskog lava dodeljuje se za vojne i građanske zasluge istaknutim osoba za svoja izuzetna dostignuća. Ovo visoko odlikovanje retko se dodeljuje ličnostima van granica Finske.

“Biti deo redova finskog lava za mene predstavlja veliku čast, jer dolazim iz zemlje koja je pokazala da može da prepozna i adekvatno proceni istinske vrednosti. Želeo bih da podelim zasluge za dobijanje ovog ordena sa onima koji su stalno uz mene i daju mi podršku za sve što radim, a to je moja porodica kao i moji saradnici. Ovo priznanje je najbolja potvrda naših napora, ali i dodatni podsticaj za pronalaženje načina približavanja, da naučimo više jedni o drugima i da pronađemo mogućnosti za saradnju u svim oblastima društva”, rekao je Janevski zahvaljujući se za visoko odlikovanje.

Svetozar Janevski je počasni konzul Finske u Makedoniji od 2005. godine.