VIŠE HRANE ZA ONE KOJIMA JE NAJPOTREBNIJA

23. XI 2018 | “Kompanija Delhaize Serbia najveći je donator hrane u Srbiji, a samo u protekle tri godine donirano je 3.000 tona hrane, dok 9.000 socijalno najugroženijih građana svakodnevno ima obezbeđen obrok”, navodi se u saopštenju kompanije.

Miloš Jauković, potpredsednik lanca snabdevanja kompanije Delhaize Serbia, istakao je značaj bezbednog i kontrolisanog plasiranja voća i povrća najsiromašnijim građanima na panelu na temu Put ka evropskoj budućnosti Srbije – izmene zakona kao uslov transformacije društva.

Na panelu su učestvovali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, Irina Stevanović Gavrović, načelnica Odeljenja za indirektne poreze, sektor za fiskalni sistem, Ministarstvo finansija, Andrea Radonjić, predsednica, Odbor za zaštitu životne sredine, AmCham.

“Kao najveći maloprodavac u zemlji, kod koga namirnice kupuje gotovo svaki građanin Srbije, svesni smo odgovornosti koju imamo i važnosti projekata koje realizujemo, a koji imaju za cilj rešavanje važnih društvenih problema. Projekat sa Bankom hrane živi već više od tri godine,  a u okviru njega imamo saradnju sa više od 70 humanitarnih organizacija i godišnje doniramo više od 1.000 tona svežeg voća i povrća kroz naših 120 prodavnica”, istakao je Miloš Jauković.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da bi izmene Zakona o bezbednosti hrane trebalo da budu usvojene na proleće u Skupštini Srbije, kao i da će se od 2019. godine još više govoriti o bezbednosti hrane. Jedna od bitnih promena je i otvaranje mogućnosti da se pakovani proizvodi sa rokom ‘najbolje upotrebiti do…’ mogu donirati i nakon isteka tog datuma, a najčešće je to period od tri do šest meseci. Ovo se pre svega odnosi na proizvode kao što su osnovne životne namirnice, testenina, konditori i slično. Praksa doniranja proizvoda sa isteklim ‘najbolje upotrebiti do…’ rokom već je prisutna u nekim zemljama Evropske unije.

Ministar Branislav Nedimović je naglasio da je Vlada Republike Srbije oformila Savet za filantropiju, koji će se, između ostalog, bavi i viškovima hrane i borbom protv gladi.