VINO PONOVO SPAJA ZEMLJE BALKANA

862021-Govornici-sve_ane-ceremonije-BIWC_

8. VI 2021 | U Skoplju je uspešno održano deseto jubilarno izdanje Balkanskog međunarodnog takmičenja vina (BIWC). Na takmičenju je učestvovao rekordan broj vina, oko 1.000 različitih, a najbolja na Balkanu je odabrao prestižni žiri od 18 vinskih sudija iz 10 zemalja. Od osnivanja 2012. godine, Balkansko međunarodno takmičenje vina je jedno od retkih u Evropi koje sledi australijski model organizacije takmičenja, pružajući bolju procenu konkurentskih vina.

“Prvi put u Makedoniji je organizovan događaj ove vrste. Pored takmičenja, žiri i gosti imali su priliku da posete vinarije i upoznaju razvoj vinarstva u Makedoniji i posvećenost vrhunskom kvalitetu u proizvodnji, ali i da osete gostoprimstvo. Izazov je kako vina balkanskih zemalja staviti na svetsku vinsku mapu na mesto koje zaslužuju. Kroz aktivnosti balkanske vinske mreže koju smo osnovali u Skoplju pre 2 godine, u narednom periodu radićemo na realizaciji ovog cilja“, rekla je Elena Mladenovska-Jelenković izvršna direktorka udruženja ‘Vina iz Makedonije’.

Organizatori Balkanskog međunarodnog takmičenja i festivala vina (The Balkans International Wine Competition and Festival – BIWCF) već 10 godina promovišu vino balkanskih zemalja i zadovoljni su organizacijom takmičenja koje je održano u Skoplju. Pobednici u svojim kategorijama proglašeni su na svečanoj večeri koja je organizovana.

Proglašena su najbolja vina za svaku zemlju: Grčka – Vinarija Afoura Santorini Asirtiko 2019 iz vinarije Anhidros, Kosovo – Grand Rahova rezerva 2019 iz vinarije Labi, Crna Gora – Stari podrum 2013 iz vinarije Plantaže, Rumunija – Isa Sovinjon Blan 2020 iz vinarije Krama La Salina, Srbija – Dina Grašac penušavo 2018 iz vinarije Vinum, Slovenija – Brut Seven Numbers iz vinarije Puklavec, Turska – Asticus mons Cabernet Sauvignon 2018 iz vinarije Čamlija, Albanija – Merlot 2018 iz vinarije Belba, Bugarska – SM 2018 iz vinarije Roks, Bosna i Hercegovina – Kolekcija Cabernet Sauvignon i Merlot 2018 iz vinarije Fazan, Hrvatska – Pribus rezerva 2018 iz vinarije Baraka i iz Severne Makedonije ‘Signature Merlot’ 2017, Grand Reserve iz vinarije Kamnik koje je osvojilo nagradu za najbolji dizajn etikete za vino ‘Carmenere’ iz ‘Chateaua Kamnik’.

Svake godine takmičenje se širi i poprima drugu dimenziju. Dodaju se nove kategorije nagrada u zavisnosti od trendova u sektoru. Ove godine je uvedena nagrada za ‘Vinsku ličnost Balkana’ za zasluge u promociji balkanskih vina koju je dobio Robert Paul Bloom iz Holandije, koji je posvetio veliki deo svog rada za promociju vina sa Balkana. Nagrada Grand trofej biće objavljena 17. juna u Sofiji.

“Ove godine takmičenje je održano na visokom nivou. Pozivam sve ljubitelje balkanskih vina koji nisu uspeli da dođu na otvorenu degustaciju u Skoplje, da dođu u Sofiju 18. i 19. juna i da uživaju u vinima iz balkanskih zemalja. Sledeće godine takmičenje će se održati u Grčkoj i očekujemo porast broja vina koja će učestvovati“, izjavila je Galina Niforu, direktorka i osnivačica Balkanskog takmičenja i festivala vina

Na čelo međunarodnog Balkanskog takmičenja vina BIWC (The Balkans International Wine Competition) izabran je Igor Luković, vinski kritičar i publicista iz Srbije. On je na mestu predsednika BIWC zamenio Konstantinosa Lazarakisa, grčkog nosioca titule Master of Wine, koji je na čelu regionalnog vinskog prvenstva bio 10 godina.