VINO KAO MOST POVEZIVANJA ZAPADNOG BALKANA

28. VI 2019. | ‘Vino kao most povezivanja Zapadnog Balkana’ ime je novog projekata pod kojim će se izgraditi veze između zemalja regiona u cilju promocije Balkana kao vinskog regiona.

“Iako je Balkan, kao region, na listi najvećih svetskih proizvođača vina, još uvek nije poznat vinskoj i široj javnosti, pa zato njegovopovezivanje i ciljano zajedničko delovanje može doneti korist svim zemljama u regionu. Cilj je da svi akteri u sektoru razmene znanja i iskustva u svim balkanskim zemljama, da uče jedni od drugih, da budu u mogućnosti da unaprede i upotrebe znanje renomiranih stručnih stranih konsultanata i zajednički promovišu region“, izjavila je Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorka Vina Makedonije.

Udruženje ’Vina Makedonije’ u partnerstvu je sa organizacijama iz Beograda (Wine Q – Centar za kulturu vina u Republici Srbiji), Trebinja (Udruženje građana Salon Žilavke iz Bosne i Hercegovine) i Podgorice (Vinska akademija Crne Gore) uz podršku Fonda za Zapadni Balkan za stvaranje mreže u regionu koja će delovati u oblasti povezivanja i zajedničke promocije vina balkanskog regiona.

Cilj projekta je da se kreira mreža subjekata koji su aktivni u regionu Zapadnog Balkana, kao i u drugim balkanskim zemljama, čiji je cilj poboljšanje vinske industrije i vinskog turizma, kao i uspostavljane plana akcije i određenih aktivnosti koje će početi da se realizuju do 2020. godine.

Tokom implementacije ovog projekta planirane su zajedničke aktivnosti, kreiranje zajedničke vinske karte i povezivanje vinskih puteva iz regiona što će doprineti većoj promociji na međunarodnom tržištu, Aktivnosti projekta uključuju sadnju, proizvodnje i zajednički nastup prema zakonodavstvu.

Ova najavi poziva sve zainteresovane strane u vinskoj industriji da se pridruže stvaranju Balkanske vinske mreže koja će biti promovisana u okviru prve konferencije o Balkanskoj vinskoj mreži koja će se održati u Skoplju u drugoj polovini godine (tokom oktobra ili novembra 2019. godine). Predstavnici drugih udruženja sa Balkan abiće pozvani da se pridruže.

Posebno je važno istaći da je ova inicijativa prepoznata i finansijski podržana od strane Fonda za Zapadni Balkan, internacionalne među vladine organizacije koju su osnovala ministarstva spoljnih poslova iz Skopja, Podgorice, Beograda, Tirane, Sarajeva i Pristine kao inicijativu sa sveobuhvatnim i regionalnim vlasništvom, što daje jasan znak novog duha saradnje na Balkanu.