U ZRENJANINU OBELEŽEN SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM

21. III 2023 | U organizaciji Osnovne i srednje škole 9. maj, a uz podršku kompanije Gomex, 21. marta, na Trgu slobode u Zrenjaninu obeležen je Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Tradicionalna šetnja kroz centar grada održana je i ove godine.

U šarenim ili rasparenim čarapama, u šetnju su krenuli đaci više gradskih vrtića i osnovnih škola, kao i predstavnici Gomex-a i drugi. Šarena kolona je prodefilovala ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića noseći transparente sa porukama podrške osobama sa Daunovim sindromom. Na samom kraju šetnje, ka nebu je poletelo mnoštvo šarenih balona.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom je ustanovljen 2006. godine, a 21. mart je simbolično izabran, jer je cilj da se ukaže na jedinstvenost trizomije 21. para hromozoma koji uzrokuju ovaj sindrom. Nošenje šarenih, rasparenih čarapa na ovaj dan simbolizuje različitosti, koje su baš kao i čarape, prepune šarenila i boja.

Cilj obeležavanja ovog dana je buđenje svesti i razumevanja i međunarodna podrška kako bi se poštovala prava ljudi s Daunovim sindromom i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvalitet života.