TROFEJ ZA NAJBOLJE VINO IZ MAKEDONIJE ZA VRANEC SPECIAL SELECTION TIKVEŠ

1272017-tikves

12. VII 2017 | Na svečanoj ceremoniji održanoj u Londonu, predstavnici prestižnog međunarodnog vinskog takmičenja – International Wine Challenge (IWC), dodelili su godišnju nagradu ‘Trofej za kvalitet’ vinu Vranec Special Selection iz berbe 2015-te vinariji Tikveš.

Ovo priznanje dobija manje od 1% svih prijavljenih vina na takmičenju, a ove godine ga je jedan od najpoznatijih vinskih kritičara Tim Atkin lično uručio predsedniku Upravnog odbora vinarije Tikveš Svetozaru Janevskom. Janevski i članovi uprave Tikveša imali su susret i sa jednim od najpoznatijih britanskih vinskih autora Robertom Ovenom, poznatijim u vinskom svetu kao Oz Clark.

“Vinarija Tikveš pokazala je da dobijanjem ovako visokog priznanja za Vranec Special Selection ulazi u vinsku istoriju, zahvaljujući autentičnim vinima. Ovo je još jedan pokazatelj da je ovaj trofej priznanje svim ljudima koji rade u Tikvešu, njihove velike ljubavi, znanja, veštine i posvećenosti težnji da stvore jedinstveno i autentično vino. Kroz ovo vino ispričana je priča celokupnog regiona Balkana, njene prirode, sunca, jedinstvenog terroira i tradicije u proizvodnji izuzetno moćnog vina. Zvaničnoj dodeli medalje i priznanja IWC u Londonu prisustvovali su svi koji nešto znače u globalnoj industriji vina – od enologa, vlasnika vinarija, stručnjaka za vino i kritičara, kao i predstavnici najvećih maloprodajnih lanaca i kupci vina. To je bila odlična prilika da iz ‘prve ruke’ saznaju više o kvalitetu i visokom ugledu vina proizvedenih u vinariji Tikveš”, navodi se u saopštenju.

Pored Trofeja za kvalitet i zlatne medalje za vino Vranec Special Selection, vinarija Tikveš na IWC 2017. godine je osvojila još dve srebrne medalje za Barovo (crveno) 2015 i Grenache Blanc Special Selection 2016, a pet vina dobilo je bronzane medalje.

Ovo prestižno takmičenje, koje je uz Decanter jedno od najprestižnijih, održava se 34 godine, okuplja vinarije širom sveta i nagrađuje najbolje, pravi je pokazatelj istinske posvećenosti vinu. Ove nagrade imaju veliki značaj za promociju i prodaju Tikveš vina na svetskom tržištu, ali i za region u celini, jer predstavljaju jugoistočnu Evropu kao deo sveta u kojem se proizvodi autentično, visokokvalitetno vino, dodaje se u saopštenju.