TREĆA NEDELJA ITALIJANSKE KUHINJE ODRŽANA U SRBIJI

27.11.2018---nedelja-italijanske-kuhinje

27. XI 2018. | Više od 1.300 događaja u 110 zemalja sveta obeležilo je III Nedelju italijanske kuhinje u svetu, a brojni događaji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici doneli su ukuse ‘Mediteranske ishrane’ koja je ponovo osvojila građane Srbije od 19. do 25. novembra. Povodom ovog događaja ambasador Italije, Karlo Lo Kašo je istakao: “Cilj događaja nije samo da se uživa u dobroj hrani, već da se ujedine i privreda i kultura i tradicija i da se pokaže šta to mediteransku kuhinju čini najzdravijom na svetu”.

Od 2010. godine, mediteranska ishrana je priznata od strane UNESCO-a kao zaštićeno dobro i uvrštena je u Listu usmene i nematerijalne baštine čovečanstva, a sve više je zastupljena i na trpezama građana Srbije. Za mnoge gurmane sinonim italijanske kuhinje su pasta, pica, sir, vino i naravno maslinovo ulje, ali malo je poznato da je samo u ovoj godini izvoz italijanskog ulja u Srbiju porastao za 71,5% u poređenju sa prethodnom godinom, što ukazuje na promene u navikama i ishrani stanovništva Srbije, koje sve više pokazuje da ceni kvalitetne prehrambene proizvode iz Italije.

Zato je III Nedelja italijanske kuhinje otvorena degustacijom ‘Ukusi Italije u Srbiji’ na kojoj su predstavljeni proizvodi karakteristični za Italiju, a specijalitete večeri pripremao je italijanski kuvar ovenčan Mišelin zvezdom, Eros Piko.

Već sledećeg dana kroz dva veoma posećena seminara predstavljene su brojne zanimljivosti o italijanskim sirevima i maslinovom ulju. Kao jedan od dva najveća svetska proizvođača maslinovog ulja, Italija je svojim kvalitetom i jedinstvenošću doprinela da ovaj proizvod postane jedan od simbola popularne ‘Mediteranske kuhinje’ istakao je Mauro Amelio stručnjak iz Nacionalnog udruženja degustatora maslinovog ulja na seminaru ‘Italijansko maslinovo ulje – simbol kvaliteta življenja’. “Tajna vrhunskih italijanskih maslinovih ulja jeste tradicija, znanje i stalno ažuriranje i otkrivanje noviteta u tehnologiji. Njegova istorija je duga 6.000 godina i do danas je poznato više od 2.000 sorti maslina od kojih se proizvodi maslinovo ulje”, objasnio je Amelio i naglasio da se od toga čak 600 nalazi u Italiji.

Istog dana održan je i seminar ‘Sirevi Italije – umetnost i veština’, a Snežana Đuričin, istoričar umetnosti i ekspert za mlečne proizvode je istakla sve zanimljivosti nastanka najpoznatijih italijanskih sireva koji datiraju još od XV veka. Ona je ukazala na razlike između industrijskog i zanatskog sira i naglasila da čak i mala gazdinstva ako žele mogu da dobiju oznaku geografskog porekla za svoje proizvode.

Sve tajne ‘Hrane u italijanskoj književnosti’ ljubiteljima italijanske kuhinje otkrio je profesor Đan Mario Anselmi, a kroz tematsku večeru ‘Italijanska kuhinja među oblacima’ predstavljen je i meni prve klase, Magnifica, italijanskog nacionalnog avio prevoznika Alitalia. Ovom prilikom, ljudi iz privrednog i javnog života na jedno veče postali su šefovi kuhinje i takmičili su se u spremnaju italijanske hrane.

Dašak Italije ušao je u mnoge domove građana Srbije zahvaljujući promotivnoj ponudi italijanskih proizvoda ‘Italija po vašem ukusu’ u Maxi supermarketima u Srbiji, koja traje do 28. novembra, ali i zahvaljujući dvodnevnom sajmu ‘Made in Italy in Serbia’ na kome su se predstavili italijanski proizvođači koji tek treba da stignu na srpsko tržište, uz podršku udruženja PortaItalia i Bianco e Rosso. Sajam su otvorili ambasador Italije Karlo Lo Kašo i Anino De Venecia, član Upravnog odbora Komore italijansko-srpskih privrednika. Ovom prilikom održan je i seminar ‘Teritorija, kvalitet, hrana, zdravlje’ u organizaciji ambasade i ministarstava poljoprivrede Italije i Srbije.

Štaviše, ljubitelji italijanske gastronomije su uživali u specijalno osmišljenom italijanskom meniju u 26 restorana Beograda, Novog Sada, Niša i Subotice, a za sve one željne ne samo ukusa već i znanja, svoje kulinarsko umeće na delu pokazao je i poznati srpski kuvar Nenad Veljković koji je dva vikenda kuvao italijanske specijalitete u Maxi supermarketu Alonso.

Nedelju italijanske kuhinje u Srbiji organizovala je Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom Piazza Italia, uz podršku sponzora Maxi i AgriSer.