Toalet papir

arfo094-tolet-papir

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 94, mart 2012.)

 

STANOVNIK SVAKOG KUPATILA

 

Kategorija toalet papira se najvećim delom prodaje u hipermarketima i supermarketima – oko 60%, u velikim prodavnicama – oko 22%, malim prodavnicama – oko 15%, dok preostale prodaje dolaze iz kanala drogerija i kioska. 

 

Šta su ljudi koristili pre nego što je toalet papir ušao u upotrebu? Travu, lišće, krzno… Stari Grci su koristili komadiće gline, Rimljani sunđere natopljene slanom vodom. ‘Zvanični’ toalet papir – koji se proizvodio specijalno u svrhu u koju ga mi danas koristimo – datira iz kasnog XIV veka, kada su ga kineski carevi naručivali u tabacima 60×90 centimetara. Perforirani toalet papir u rolnama kakav koristimo danas pojavio se 1880. godine.

Nielsen analiza tržišta
Retail Audit se zasniva na praćenju prodaje ka krajnjim potrošačima na uzorku prodajnih mesta izabranih tako da budu reprezentativna za kanale prodaje koji se prate. Ista prodajna mesta se popisuju na mesečnom ili dvomesečnom nivou tako što obučeni popisivači fizički broje maloprodajne zalihe, beleže obavljene nabavke u proteklom periodu i maloprodajne cene. Konstantno praćenje ovih informacija omogućava izveštavanje o obimu i vrednosti maloprodaje, kao i ostalim podacima značajnim za proizvođače, distributere i prodavce. Uključeni kanali prodaje – jedinice prodaje relevantne za FMCG kategorije: hipermarketi/supermarketi, velike i srednje prodavnice, male prodavnice, kiosci i paviljoni, drogerije. Kanali koji nisu uključeni: ostale jedinice prodaje proizvoda (npr. pijace), velikoprodaje koje imaju prodaju i prema krajnjim kupcima, kao i cash&carry radnje (npr. Metro).
Terminologija: obim prodaje – količina robe koja je prodata krajnjim kupcima u okviru posmatranih maloprodajnih kanala tokom perioda izveštavanja, prikazana u prodajnim jednicama mere (npr. kg) i količinski udeo u odnosu na ukupnu prodatu količinu robe unutar posmatrane kategorije. Vrednost prodaje – vrednost robe koja je prodata krajnjim kupcima u okviru posmatranih maloprodajnih kanala tokom perioda izveštavanja, prikazana u lokalnoj valuti i vrednosni udeo u odnosu na ukupnu prodatu količinu robe unutar posmatrane kategorije.
Kategorija toalet papira se najvećim delom prodaje u hipermarketima i supermarketima – oko 60%, u velikim prodavnicama – oko 22%, malim prodavnicama – oko 15%, dok preostale prodaje dolaze iz kanala drogerija i kioska.
Prema veličini pakovanja, najprodavaniji su proizvodi od 10 komada u pakovanju (oko 29%), dok 26% prodaja čine pakovanja od 4 komada. Pakovanja koja sadrže 24 komada generišu oko 20% prodaje. Oko 11% prodaje dolazi od pakovanja koja imaju 12 komada.
Dvoslojni toalet papir generiše oko 64% prodaje, a troslojni 32% prodatih količina u posmatranom periodu.
Vodeći proizvođači toalet papira (po abecednom redu, a ne prema tržišnom udelu) su: Drenik, Pako, SCA, SHP Group i sumirani proizvođači privatnih robnih marki. Vodeće robne marke (po abecednom redu, a ne prema tržišnom udelu) su: Boni, Harmony, Perfex, Zewa, a grupi vodećih robnih marki pridružuju se i sumirani brendovi privatnih robnih marki.

Napomena: podaci su za period januar 2011-decembar 2011. i odnose se na količinsko učešće na tržištu Srbije, ukoliko nije drugačije naznačeno.

PAKO
Pako Group je prisutan na tržištu proizvoda papirne konfekcije već 20 godina. U segmentu toalet papira zastupljen je sa brendovima Uno, Uno Extra Soft i Pako standard, koji se prodaju u pakovanjima 1/1, 4/1, 10/1 i 20/1. Svi proizvodi su napravljeni u varijantama dvoslojnog i troslojnog belog 100% celuloznog papira. “Ono što je specifično za naše proizvode u odnosu na konkurenciju je konstantan kvalitet, dominantan izgled i prihvatljive cene”, kažu iz Pako Groupa i dodaju da se vremenom kao najprodavaniji toaletni papir izdvojio dvoslojni Uno 10/1, naj­verovatnije zbog dobro izbalansiranog odnosa cene i kvaliteta (količine) papira. Toalet papir Pako Groupa zastupljen je u svim trgovinskim formatima, s tim da veliki sistemi povlače najveće količine proizvedenog toalet papira. “Prodaja naših proizvoda je imala stalni rast, ali je u poslednjih pola godine taj rast manji zbog trenutnih tržišnih okolnosti koje su svima poznate. Baš iz tih razloga, iako stalno planiramo nove proizvode, razmišljamo sa kojima da se pojavimo na tržištu, jer prognoze o stanju na tržištu treba dobro analizirati. Kada je reč o poboljšanju prodaje, smatramo da je održavanje kvaliteta proizvoda i ulaganje u nove tehnologije pravi put, jer se pozitivne reakcije naših potrošača daleko čuju”, kažu iz Pako Groupa.

SCA/ITM
“SCA je najveći proizvođač toalet papira i papirnih maramica u Evropi, izuzetnih tehničkih, tehnoloških i proizvodnih kapaciteta. Osim papirne galanterije, u svom proizvodnom portfoliju ima još mnoštvo brendova od kojih su neki prisutni i poznati na našem trzištu”, kaže Biljana Biskupović, brand manager SCA. Ova kompanija u ponudi ima troslojne i četvoroslojne toalet papire a ono što ih, kako kažu, izdvaja od konkurencije je to što se slojevi papira jedan za drugi spajaju presom dok ostali proizvođači to rade specijalnim lepkom. “Svi proizvodi Zewa napravljeni su od čiste celuloze, a četvoroslojni Zewa toalet papir je premijum brend koji je napravljen od čiste pulpe celuloze (kaša od drveta – tenički najprirodnija i najispravnija varijanta)”, kaže Biljana Biskupović i dodaje da Zewa toalet papir od konkurencije izdvaja i njegova dužina i moć upijanja. “Zewa toalet papir ima dužinu od 28m i kotur mu je manji, dok je kod nekih toalet papira kotur širok pa odaje utisak da na njemu ima više toalet papira”, kaže brand manager SCA. Najprodavaniji artikal je Zewa Peach parfimisani toalet papir 8+2/1 promo pakovanje (10 rolni po ceni 8), koji je obojen i parfimisan prirodnim materijama i nema bojazni od infekcija. Ujedno su 8+2 gratis najprodavanija i najpopularnija pakovanja. “Konkurenti po kvalitetu su nam Paloma i Perla, dok se zbog cene moramo boriti i sa Perfexom, kao i sa sve većim brojem privatnih marki toalet papira u svim trgovinskim lancima. Najveći deo prodaje toalet papira je kroz KA objekte, dok se manja pakovanja od 4 rolne više prodaju kroz male radnje. Prodaja je u konstantom porastu već tri godine, što samo potvrđuje kvalitet koji su potrošači prepoznali”, dodaje Biljana Biskupović. Novi artikal koji se pojavio tokom januara meseca ove godine je Peach XXL 20/1 koji se nalazi samo u hipermarketima i beleži veliku izlaznost zbog izuzetno povoljne cene na polici. Novina je i sajt za srpsko tržište www.zewa.rs na kome se mogu videti sve aktuelne promocije i kampanje za brend Zewa.

SHP
U proizvodno-prodajnom portfoliju SHP Groupa nalaze se tri sopstvena brenda: Harmony (A brend), Celex i Harmasan (lokalni B brendovi). “Odlučili smo da na tržištu Srbije nastupamo sa matičnim brendom Harmony, kao i brendom Celex koji ima tradiciju dugu 45 godina”, kažu iz Marketing tima SHP Celexa. Kada je o toalet papiru reč, Harmony je zastupljen sa: porodičnim pakovanjem (24 rolnice): Harmony Special (dvoslojni) i Harmony Ruža (troslojni); deluxe segmentom (troslojni papir): Harmony Deluxe Cotton White (10 rolnica), Harmony Deluxe Peach (10 rolnica), Harmony Deluxe Chamomile (10 rolnica) i Harmony Deluxe Cotton White (16 rolnica); dvoslojnim papirom Harmony Extra (10, 8 i 4 rolnice) i troslojnim papirom Harmony Luxus (10 i 8 rolnica) i Harmony Premium (8 rolnica). Celex toaletni papir je zastupljen sa dvoslojnim Celex Pure White (10 rolnica) i troslojnim Celex Premium papirom (10 rolnica). Najbolje se prodaje Harmony Deluxe Peach 8+2. “Dok smo u BiH zastupljeni u malim radnjama i supermarketima, u Srbiji smo se za sada bazirali samo na trgovačke lance – supermarkete. Uticaj recesije drastično je pogoršao likvidnost privrednih subjekata na tržištu, što nam je donelo poteškoće u poslovanju. Značajno se povećala i cena osnovnih sirovina na svetskom tržištu, pre svega celuloze, što je usporilo naš planirani rast prodaje u 2011. Međutim, i pored svih poteškoća zabeležili smo porast prodaje i prisutnosti na tržištu u odnosu na 2010”, kažu iz Marketing tima SHP Celexa. Kada je o novitetima reč, nedavno su lansirali novu liniju toalet papira pod nazivom Deluxe, što će im, kako smatraju, omogućiti stabilno pozicioniranje u premijum segmentu. Takođe, uveli su nova praktična pakovanja koja pružaju sve informacije o proizvodu. “SHP Celex je uspeo da ‘osvoji’ sve tehničko-tehnološke procese u proizvodnji papira, ali i kvalitetnom odabiru i lansiranju na tržište sopstvenih proizvoda. Prisutni smo na skoro svim evropskim tržištima i pružila nam se prilika da dosta naučimo od konkurencije”, dodaju iz Marketing tima SHP Celexa.

Pripremila: Dragana Vraneš