TETRA PAK IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU 2019.

2. VII 2019. | Pristup kompanije Tetra Pak izveštavanju o održivom razvoju značajno je unapređen u prethodne dve decenije: od fokusiranja na posvećenost zaštiti životne sredine i aktivnosti na tom polju, u prvom izveštaju iz 1999. godine, do detaljne analize uticaja celokupnog poslovanja na životnu sredinu, kroz sagledavanje svakog segmenta poslovanja, uključujući tu i društvenu odgovornost i upravljanje lancem snabdevanja. Kompanija je usvojila najrazličitije metode za samoprocenu, kako bi se uskladila sa smernicama Globalne inicijative o izveštavanju (Global Reporting Initiative – GRI), istovremeno podržavajući Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDGs), kroz proces koji se naziva ‚procena materijalnosti’, a sve u cilju obezbeđivanja najvećeg mogućeg uticaja u ovoj oblasti.

U ovogodišnjem Izveštaju o održivosti moguće je saznati više o:

–           Strategiji kompanije Tetra Pak kada je u pitanju portfolio održive ambalaže i investiciji od 80 miliona evra u razvoj papirnih slamčica, neodvojivih čepova i drugih rešenja koja će zameniti plastične slamke izrađene na bazi fosilnih goriva u periodu od 2019. do 2021. godine.

–           Načinu na koji kompanija Tetra Pak ostvaruje svoju ambiciju smanjenja emisije ugljen-dioksida do 2020. godine, kroz kumulativnu redukciju CO2 i srodnih gasova za 10 miliona tona, počev od 2010. godine, kroz čitav lanac vrednosti.

–           Sklapanju partnerstava u oblasti recikliranja, sa kompanijama kao što je Veolia, sa ciljem proširivanja saradnje i ubrzavanja globalnog procesa reciklaže višeslojne kartonske ambalaže za napitke. Investicije kompanije Tetra Pak u infrastrukturu za prikupljanje i reciklažu višeslojne kartonske ambalaže su od 2012. godine iznosile 20 miliona evra, a sa istim ciljem u kompaniji je otvoreno i 45 novih pozicija na globalnom nivou. U regionu Jugoistočne Evrope Tetra Pak sarađuje sa različitim lokalnim organizacijama, kako bi nivo svesti o recikliranju bio unapređen. Više od 23.500 dece i nastavnika u Grčkoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Rumuniji i Srbiji učestvovalo je u edukativnim programima u vezi sa životnom sredinom koje je podržao Tetra Pak u 2018. godini.

–           Načinu na koji model ‚Centara za mlečne proizvode’ (Dairy Hub) kompanije Tetra Pak integriše male poljoprivredne proizvođače u lanac snabdevanja. U martu 2019. godine kompanija Tetra Pak potpisala je predlog Projektnog zadatka za prvi Centar za mlečne proizvode u Albaniji. Očekuje se da će ovaj Centar povećati proizvodnju mleka i prihode malih poljoprivrednih proizvođača za minimum 20-30%.

„Tokom 20 godina mog angažmana u kompaniji Tetra Pak, održivi razvoj je uvek bio srž  našeg obećanja da štitimo hranu, ljude i budućnost”, izjavio je Mario Abreu, potpredsednik za održivi razvoj. „Proces godišnjeg izveštavanja pomaže nam da ostanemo fokusirani i posvećeni održivom razvoju, kako na internom, tako i na eksternom nivou. Na tom putu smo dosta toga naučili – posebno o značaju partnerstava, konstantnog ostvarivanja malih pobeda i potpune transparentnosti.”

Kompletan Izveštaj o održivom poslovanju možete preuzeti ovde:  http://tetrapak.com/rs/sustainability