Sredstva za negu tela

U BORBI PROTIV ‘POMORANDŽINE KORE’

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.13, jun 2005.)

Tržišni lider Nivea, slede Avon i Dove, a na četvrtom mestu je Oriflame.

Sredstva za negu tela sastavni su deo kozmetičkog paketa preparata za ličnu higijenu. Nekada je ponuda tih sredstava bila znatno siromašnija, i kada je u pitanju njihov broj, ali i dejstvo koje imaju na kožu. Tržište je preplavljeno raznim vrstama preparata za negu tela, tako da se danas njihovi proizvođači utrkuju koji će da ponudi što bolji kvalitet, po prihvatljivoj ceni, pošto ovi proizvodi, u najvećem broju slučajeva, spadaju u kategoriju skupljih artikala. Iako i muškarci u sve većoj meri posvećuju pažnju svom telu, ovi proizvodi kreirani su tako da zadovoljavaju potrebe, pre svega, žena. Tako, u borbi protiv velike boljke savremene žene, poznatije kao celulit, mnogi proizvođači okrenuli su se proizvodnji preparata koji, pored osnovne uloge da zaštite iregenerišu kožu, daju joj vlažnost i gipkost, dobijaju i ulogu ‘celulit-eliminatora’. Na taj način postaju primamljiviji za žene, koje u želji da ‘skinu pomorandžinu koru’ sa svoga tela, pribegavaju svim ponuđenim metodama. A jedan od načina je nesumnjivo i korišcenje sredstava za negu tela sa specijalnim dejstvom.

Beiersdorf
Prema podacima agencije GfK, u periodu januar-decembar 2004. godine, tržišni lider u segmentu sredstava za negu tela je kompanija Beiersdorf, sa 41,2 odsto. Kako navode iz te kompanije, njihov udeo na tržištu u tom periodu bio je 44,3 odsto, a za period januar- febebruar 2005. godine iznosio je 45,4 odsto (podaci GFK agencije, koje navode iz Beiersdorfa). Njihov finansijski i fizički udeo na tržištu je u stalnom porastu, ističu iz kompanije i dodaju da su od početka godine uveli tri nova proizvoda iz pomenute kategorije linije Nivea, a to su ulje za negu tela, Q10 plus krema za učvršćivanje kože kao i kremasti losion za negu tela. Najpopularniji proizvod iz ove kategorije je Nivea mleko za telo od 250ml i 400ml, kao i Q10 plus losion za učvršćivanje kože tela. Kao glavne konkurente na domaćem tržištu iz Beiersdorfa navode Avon i Dove.
Rezultati istraživanja agencije GfK pokazuju da se na drugom mestu nalaze Avon sredstva za negu tela, sa tržišnim učešćem od 20,5 odsto, dok je na trećoj poziciji Unileverova Dove kolekcija, sa 13,4 odsto udela u pomenutom segmentu preparata za negu tela. Četvrto mesto i 6,9 odsto tržišnog učešća pripada sredstvima iz kolekcije švedskog proizvođača kozmetike Oriflame.

Unilever
Jedan od najpoznatijih globalnih Unilever brendova, prisutan je na tržištu Srbije i Crne Gore od 1997. godine, a Dove Body Care, asortiman proizvoda za negu tela, od novembra 2002. godine. Kako navode iz kompanije Unilever, Dove mleko i losion za telo razlikuju se od ostalih proizvoda na tržištu zahvaljujući Dove specijanim hidratantnim hranljivim sastojcima koji pružaju celodnevnu intenzivnu negu koži, čineći da izgleda vidljivo mekša, sjajnija i zdravija. “Za kratko vreme Dove je postao jedan od vodećih brendova na ovom tržištu”, ističu iz kompanije. Prema njihovim podacima, posebno je atraktivan kupcima i tražen Dove Silk sub-range, Dove Body Silk krema za telo od 300ml i Silkening Body losion u pakovanju od 250ml. “Ovi proizvodi jedinstveni su na tržištu jer sadrže, pored Dove hidratantnih sastojaka, i čistu svilu, što dopinosi da koža izgleda lepo, meko i svilenkasto”, navode iz Unilevera.
U 2004. godini Dove je na našem tržištu lansirao Firming kolekciju proizvoda za učvršćivanje kože. “Firming kolekcija se sastoji od gela za tuširanje, losiona za telo i gel kreme, i predstavlja tri koraka do lepe, čvrste kože”, navode iz kompanije Unilever. Kako dodaju, njena inovativna formulacija predstavlja jedinstvenu kombinaciju ekstrakta morskih algi, ceramida i Dove aktivnih hidratantnih sastojaka, koji imaju ključnu ulogu u borbi protiv celulita. “Adekvatnom upotrebom ova tri proizvoda dokazano se učvršćuje koža za samo tri nedelje”, ističu iz kompanije i navode da je ova kampanja u Evropi posebno medijski propraćena, jer je upravo njom Dove uveo novi trend, korišćenje običnih, prirodnih i ‘nesavršenih’ devojaka za reklamiranje svojih proizvoda.

Pripremila: Ana Filipović