SRBIJA UVELA RIGOROZNU KONTROLU HRVATSKIH PROIZVODA – LABORATORIJSKA ISPITIVANJA TRAJU 30 DANA

07.08.2017---laboratorija

07. VIII 2017. | Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da Srbija, povodom uvećanih hrvatskih taksi za srpsku robu, sprovodi svoje mere u cilju zaštite države.

“Dok ne promene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mere sprovodimo u cilju zaštite naše države”, rekao je Nedimović za Blic.

Prema saznanjima lista, Srbija je od 4. avgusta, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, a procedura laboratorijskog ispitivanja traje 30 dana.

Uprava carina je dobila zadatak da pored fitosanitarnih i veterinarskih provera radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provera, a to je mesec dana, izvesno da mnogi proizvodi neće završiti na rafovima, već će propasti.

Navodi se da će se ovaj scenario primenjivati sve dok se ne oglasi Evropska komisija, odnosno dok ne suspenduje hrvatsku meru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako navodi izvor lista, Uprava carina dobila je nalog pre 10 dana da ovakvim merama podvrgne voće i povrće hrvatskog porekla i već je mnogo hrvatskog voća i povrća propalo jer nije u stanju da izdrži dužinu inspekcijske i laboratorijske procedure.

Ministri Srbije BiH, Crne Gore i Makedonije usaglasili su na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji.

Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski su pozvali Hrvatsku da ukine diskriminatorske mere i uskladi ih sa tržišnim standardima, te da cene inspekcijskih kontrola uskladi sa prosečnim iznosima koji važe u zemljama u regionu i EU.

Ministri su zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Hrvatskoj ovim povodom koji bi, kako smatraju, trebalo da se održi do kraja ove sedmice u Podgorici. Hrvatski ministar za poljoprivredu Tomislav Tolušić prihvatio je ovaj poziv.