SOLARNA ELEKTRANA NA KROVU STOP SHOPA U POŽAREVCU

18. IV 2023 Stop Shop je instalirao u ritejl parku u Požarevcu 2.414 fotonaponskih solarnih panela koji će proizvoditi zelenu energiju i na taj način doprineti manjim emisijama ugljendiokisida, koji je jedan od glavnih uzroka klimatskih promena.

Očekivana godišnja proizvodnja ove solarne elektrane  je 1.130,00 MWh ‘čiste’ energije, čime će se ‘uštedeti’ oko 920 tona CO₂, koliko bi se emitovalo u proizvodnji struje iz fosilnih goriva kao što je ugalj. Poređenja radi, istu količinu CO₂ eliminiše iz atmosfere šuma od 26 hektara.

Posmatrano dugoročno, ova krovna solarna elektrana na Stop Shopu u Požarevcu će za 25 godina ustedeti onoliko CO₂ koliko proizvede svih 30.000 automobila u ovom gradu za pređenih 3.000 km.

“Želimo da naš Stop Shop koristi struju bez ugljen-dioksida i na taj način promovišemo čistu i održivu budućnost. Samostalnom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora želimo da doprinesemo održivijoj budućnosti i čistijoj životnoj sredini za građane Srbije”, kaže Maja Marić, menadžer operacija i lider beogradske kancelarije u okviru CPI Property grupe.

Kao jedna od vodećih kompanija za komercijalne nekretnine, CPI Property grupa je godinama  fokusirana na unapređenja na polju održivosti. U pet od 14 Stop Shop ritejl parkova u Srbiji – Borči, Subotici, Smederevu, Požarevcu i Vršcu – postavljene su pametne solarne klupe sa punjačima za mobilne telefone, besplatnom Wi-Fi internet konekcijom i podacima o vremenu i kvalitetu vazduha u realnom vremenu. Uz to, Stop Shop u Lazarevcu je opremljen vetrogeneratorom i fotonaponskim sistemom javne rasvete koji  obezbeđuje čistiju energiju iz održivih izvora. Štaviše, u okviru Stop Shopa u Lazarevcu raste urbana šuma, dok je 430 biljaka zasađeno na prostoru od približno 100 kvadratnih metara.

Stop Shop je jedan od vodećih brendova kompanije Immofinanz, najvećeg operatera ritejl parkova u centralnoj i istočnoj Evropi. Podsetimo, od 2022. godine Immofinanz je deo korporacije CPI Property Group koja je takođe odgovorna za lokalno upravljanje parkovima Stop Shopova na tržištu Srbije.

U Srbiji, immofinanz je član Saveta zelene gradnje Srbije, organizacije koja podstiče promene u načinu urbanog planiranja, projektovanja, izgradnje i renoviranja ka održivijoj budućnosti. Takođe pokriva BREEAM sistem sertifikacije u svom celokupnom srpskom Stop Shop portfoliju, što je trenutno jedan od najvažnijih metoda za postavljanje standarda ekološke gradnje.