Šlag

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 66, novembar 2009.)

 

Šlag krem u prahu je proizvod rastresite, praškaste konzistencije, bele boje. Dobijen je mešanjem toping baze, šećera i mleka u prahu. Mogu mu se dodavati arome vanile i slatke pavlake. Koristi se kao prašak za dobijanje šlag krema. Dobijeni šlag krem se upotrebljava za pripremanje torti, kolača i drugih poslastica, kao dodatak u toplim napicima, a može se konzumirati i kao posebna poslastica. Priprema šlaga je veoma brza i jednostavna, bilo da se šlag pena priprema sa vodom ili mlekom.

Kako nastaje šlag
Šlag je punomasni deo svežeg mleka koji se prilikom stajanja odvaja na površinu. Šlag nastaje od obranog mleka. Pri tom procesu jasno se izdvajaju masne kuglice. U industrijskoj proizvodnji, taj proces obavlja se pomoću centrifuge. Maksimum masti bude izvučen, i u obranom mleku ostaje samo 0,03 – 0,06 odsto masnoće. Željena masnoća krajnjeg finalnog proizvoda se postiže mešanjem.

Vrste šlaga
Produkt koji se naziva šlagom mora posedovati najmanje 10 odsto masti. Šlag u poređenju sa mlekom sadrži manje belančevina, ali više masnoća i masne rastvorljive vitamine.Taj deo mleka je takođe potreban za pravljenje putera i sira. Takođe, sladak ili zakiseljen nalazi raznoliku primenu u domaćinstvu. Klasični šlag sadrži najmanje 30 odsto masti. Pored običnog postoji i kafeni šlag sa 10 odsto masti, extra šlag sa 40 odsto masti, ‘Creme Double’ sa 40 odsto masti koji se proizvodi u Švajcarskoj, i druge vrste. Za dobar šlag idealna masnoća je 30 odsto masti.

Kiseli šlag
Šlag koji poseduje mlečnokisele bakterije koje daju kiselkasti ukus naziva se kiselim šlagom. Širom Evrope za njega se koriste sledeći nazivi: sauere, sahne, sauerrahm (nemačko govorno područje), crème legere (francusko govorno područje), crème fraiche sa 30 odsto masnoće i 15 odsto saharoze (posle fermentacije se ne sme više podgrevati).
Iz crème fraichea se pravi i poznati sveži sir mascarpone.

Posni šlag
U pravoslavnom crkvenom kalendaru mnogo je dana kada se posti, ali proizvođači šlaga su se dosetili i tim danima se potrošači mogu zasladiti posnim šlagom koji se može pronaći u svakoj prodavnici, i njime mogu obogatiti svoj posni kolač. Posni šlag se najčešće koristi na žito torti koja ima posebnu ulogu u pravoslavnoj tradiciji.

‘Meša se vazduh’
Šlag mora biti dobro ohlađen. Pre mućenja treba da bude pošećeren, jer naknadnim doslađivanjem se njegov volumen smanjuje. Prilikom mućenja, kako naše domaćice obično kažu meša se pre svega vazduh. Masne kuglice od mleka po površini poseduju belančevinaste molekule koji se sjedinjuju sa vazduhom.Od toga se stvara jedna trodimenzionalna mreža koja je ispunjena česticama vazduha. Zbog toga dolazi do zgušnjavanja i zapremina šlaga se udvostručuje.

Marketing Centroproizvoda