Šećer

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.35,april 2007.)

Današnja moderna šećerna industrija je daleko naprednija i samim tim profitabilnija, a kao posledica toga šećer se više ne posmatra kao luksuzna roba i privilegija bogatih kao u prošlosti. Vodeća tri svetska proizvođača šećera su EU, Brazil i Indija.

Neverovatno je kakve sve asocijacije pobudi sama reč ‘šećer’. Prosto je neshvatljivo zamisliti današnji život bez šećera. Moramo priznati da ga svi volimo. Zamislite samo one divne kolačiće i njihov miris koji se širi po maminoj kuhinji, pa one predivne izloge poslastičarnica prepunih kolača, pa svih onih divnih sokova, marmelada, čokolada… Spisak je podugačak i nepotreban. Svi znamo da je šećer jedan od osnovnih sastojaka divnih poslastica i proizvoda.

Malo slatke istorije
Istorija šećera je verovatno jedna od najstarijih. Persijski car Darije (510. godine pre nove ere) na svojim vojnim pohodima zadesio se i u Indiji na obali reke Indus i tamo otkrio ‘travu koja daje med bez pčela’. Sam proces proizvodnje bio je strogo čuvana tajna. Šećer se proizvodio iz šećerne trske i posle toga prodavan je širom sveta kao veoma profitabilna roba. Proizvodnja šećera iz šećerne repe počela je mnogo, mnogo kasnije. Kao novi izvor šećera identifikovana je šećerna repa 1747, ali je masovna proizvodnja šećera iz šećerne repe zaživela tek 1880. Kao posledicu Napoleonovih osvajačkih pohoda Britanija je uvela zabranu izvoza šećera u kontinentalni deo Evrope i Evropljani su bili prisiljeni da počnu proizvodnju šećera iz šećerne repe. Današnja moderna šećerna industrija je daleko naprednija i samim tim profitabilnija, a kao posledica toga šećer se više ne posmatra kao luksuzna roba i privilegija bogatih kao u prošlosti. Vodeća tri svetska proizvođača šećera su Evropska unija, Brazil i Indija.

Proizvodnja i vrste šećera
Kao što smo ranije napomenuli šećer se dobija iz šećerne trske i šećerne repe. Šećerna trska se gaji u Brazilu, Pakistanu, Indiji, Kini i Australiji. Šećerna repa se gaji u Evropskoj uniji, severnom Japanu i određenim delovima SAD-a. Sam proces proizvodnje šećera od trske i od šećerne repe se razlikuje, ali ono što je nama kao krajnjim korisnicima bitno jeste činjenica da je finalni proizvod, odnosno kristal šećera, potpuno identičan bilo da je proizveden iz trske ili iz repe. Pre izlaska na tržište šećer se klasifikuje kao i svaki drugi proizvod. Na njegovu klasifikaciju utiču različiti elementi, kao što su boja, prisustvo primesa, veličina kristala itd. Savremena mišljenja medicinskih stručnjaka zastupaju tezu da je korišćenje žutog šećera u ishrani mnogo zdravije iz razloga što sadrži u sebi veću količinu primesa koje su zdrave, a beli kristal šećer ih ima u manjoj količini. Kristal šećer se razlikuje i po veličini kristala i na osnovu toga se takođe vrši klasifikacija. Tu razlikujemo više vrsta šećera. Najzastupljeniji u našim prodavnicama su svakako šećer u prahu i kristal šećer koji najčešće koristimo u svakodnevnoj ishrani. Veliki svetski proizvođači šećera proširili su asortiman svoje ponude do neverovatnih granica i na policama velikih trgovinski lanaca prosto se nadmeću ko će biti konkurentniji sa svojom ponudom. Naše bake i mame bi prosto bile oduševljene kada bi imale priliku da upotrebe sve te fantastične proizvode od šećera i obraduju svoje ukućane sa predivnim poslasticama. Tu možete pronaći šećere za ukrašavanje sa dodatkom vanile, ruma, cimeta, kao i specijalne šećere za tople i hladne napitke čiji kristali su, na primer, u obliku kockica leda, šećere za spremanje različitih vrsta džemova, marmelada i slatkog, i drugo.

Vraća energiju organizmu
Šećer je namirnica koju organizam veoma lako prihvata i za taj isti organizam on predstavlja brz izvor energije. Setite se samo koliko puta je vaš organizam bio iscrpljen i loše ste se osećali, ali vam je pritrčala koleginica sa čašom zaslađene vode i vratila vam energiju u organizam. Sa druge strane neophodno je naglasiti da prekomerna konzumacija istog nije zdrava. Prekomerna upotreba povezuje se sa brojnim zdravstvenim problemima, a najrasprostranjeniji je zubni karijes i to pretežno kod dece. Velika je zabluda da šećer izaziva dijabetes. Naime, kod osoba koje su dijabetičari postoje ozbiljni poremećaji metabolizma i dodatan unos šećera stvara nove probleme. Veliki svetski proizvođači su doskočili i tome i na tržište izbacili fruktozu koja služi kao zaslađivač bez propratnih efekata na metabolizam i omogućava i dijabetičarima da uživaju u predivnom ukusu poslastica bez straha.

Srdan Ilin,
zamenik predsednika UO Sunoko d.o.o