Šampon za kosu

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 65, oktobar 2009.)

 

Svakodnevno izgubimo i do 100 vlasi kose, a oko 49 odsto žena u Evropi ima problem gubitka kose, dok polovina njih ima slabu ili veoma slabu kosu, što je reakcija na svakodnevni stres i štetne spoljne uticaje. Kosa je jedan od najsugestivnijih atributa ličnosti i da bi bila dragocen ukras treba je negovati na odgovarajući način. Pre svega, neophodna je pravilna osnovna nega koja podrazumeva odabir adekvatnog šampona za pranje kose. To znači da treba odabrati pravilan proizvod prema tipu kose, odnosno odrediti da li kosa pripada kategoriji suve i oštećene kose, bojene kose, da li je lomljiva i bez sjaja, sklona krzanju, neukrotiva i kovrdžava, ili prirodna (nebojena), i u skladu sa tim odabrati pravi šampon.

Šampon u prahu
Prva formula šampona pojavila se još 1903. godine u Berlinu i odmah je postala hit kod dama. Šampon u prahu rastvoriv u vodi, poznat kao ‘Šampon sa crnom glavom’, nudio je isplativu i lako upotrebljivu alternativu za skupa ulja i grube sapune koji su se tada koristili. Ne samo da su sve berlinske apoteke bile snabdevene ‘Šamponom sa crnom glavom’ nego je sve veća potražnja za istim dovela do međunarodnih kontakata i prenošenja formule u Holandiju i Rusiju. Početkom dvadesetih godina prošlog veka zvezde iz naglo rastuće filmske industrije počele su da nose kratke frizure kao znak emancipacije. Paž frizura postala je sinonim za modu dvadesetih godina, a negovanju kose počeo je da se pridaje sve veći značaj.

Preteča modernog šampona
Na sreću ‘moderne žene’, posebna inovacija na tržištu desila se 1927.godine kada je lansiran prvi tečni šampon na svetu. Nakon toga, godine 1933. sledi Onalkali, prvi šampon u svetu bez alkalija, koji je postao prototip za moderne šampone. Prvi kremasti šampon u tubi – revolucionarna inovacija koja je utrla put za masovni marketing šampona u Nemačkoj, uveden je 1949. godine.

Sastav šampona
Što se tiče sastojaka iz kojih je sačinjena formula šampona, pre svega treba znati da kosu čiste deterdženti (sufraktanti) poput amonijum lauril sulfata. Silikoni kao što je dimetikon stvaraju omotač oko vlasi, pružajući osećaj mekoće, savitljivosti i čine kosu lakom za češljanje. Takođe, formula šampona sadrži i različite biljne ekstrakte, poput aloe vere, žalfije, kamilice, zatim vitamine, kao i proteine slične strukturi same vlasi čija je osnovna funkcija oživljavanje izmorenih pramenova i obnavljanje oštećenih delova vlasi.

Savremeni proizvodi
Kako bi se kosa zaštitila od negativnih efekta iz spoljnog okruženja, savremeni proizvodi za kosu sadrže, pored proteina, i različita biljna ulja i ekstrakte bogate nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i provitaminima: E, C, pantenol (pro-B5), PP itd. Naročito su važni antioksidansi, koji sprečavaju stvaranje slobodnih radikala i oštećenja kose koja oni mogu izazvati. Savremene formule šampona sadrže i biljne ekstrakte vrhunskog kvaliteta, poput šea i arganovog ulja, orhideje, ulja divlje ruže i makadamije, i drugih sastojaka. Dobro formulisani proizvodi bogatog sastava u velikoj meri sprečavaju krzanje vlasi, gubitak boje, olakšavaju raščešljavanje i oblikovanje, čuvaju sjaj, mekoću i elastičnost kose.

Šampon + tretman
U današnje vreme, zahvaljujući velikoj ponudi proizvoda za negu kose, različiti problemi kose – od iskrzanih krajeva pa do neposlušne kose, postaju prošlost. Ali, zbog brzog tempa života koji je danas neminovnost, ljudima je onemogućeno da svojoj kosi pruže potreban tretman i negu. Posebna inovacija jesu proizvodi koji kombinuju željene benefite, tako da su sve češće u upotrebi šamponi koji u svom sastavu imaju i tretman, odnosno balzam. Oni kosu brzo i efikasno peru poput šampona i obnavljaju je poput hranljivog tretmana. Aktivni, obnavljajući sastojci u kremastoj formuli šampona prodiru u strukturu kose i trenutno pružaju svoj dugotrajni, obnavljajući efekat. Struktura kose upotrebom ovih šampona postaje obnovljena iznutra, a površina kose ostaje glatka i sjajna.

Formule identične ljuskom tkivu
Unazad desetak godina tehnologija proizvodnje proizvoda za negu kose je krenula bržim korakom i napredovala, te se tako od proizvoda za negu kose očekuju i dodatni benefiti poput jačanja dlake, njene strukture, stimulisanja rasta kose i rešavanja problema opadanja. Savremeni proizvodi za negu kose koriste sisteme za oporavak i negu slabe i lomljive kose na bazi unapređenih novih formula i na bazi karnitinitrata. Nove hemijske formule identične su ljudskom tkivu i stimulišu metaboličku energiju snabdevajući krajeve kose fosfatnim sastojcima koji im daju zdrav izgled. Oprobana i testirana tehnologija proizvodnje sprečava gubitak i slabljenje kose zahvaljujući sistemu za oporavak koji duboko prodire u kosu, obnavlja strukturu vlasi proteinima keratina koji su identični onima koje sadrži kosa.

Zaštita od štetnih uticaja
Na rast kose, njenu strukturu i jačinu utiče mnogo faktora od genetskih, do hormonskih, a tu su i uticaji spoljnje sredine: sunce, zagađen vazduh, duvanski dim, promena temperature. Nasledni faktori ne mogu se promeniti ni kod muškaraca ni kod žena, kao što je starenje na određeni način zapisano u našim genima i utiče na proređivanje dlaka na glavi. Međutim, ono na šta se može uticati jeste pravilan odabir i način upotrebe šampona. Kvalitetna i odgovarajuća nega kose je prvi korak u čuvanju zdravlja i volumena kose. To znači pre svega redovno pranje i upotreba kvalitetnog šampona prema strukturi vlasi i tipu kose. Bitno je koristiti šampone koji su, pored osnovne nege, dodatno namenjeni zaštiti kose od štetnih spoljnih uticaja, posebno sunca. S obzirom na očigledne klimatske promene, važno je da se ovakva zaštita ne primenjuje samo u vreme odmora i letnjih meseci, već tokom cele godine, svakodnevno, posebno u gradskoj sredini.

Brand Management Cosmetics
Henkel Srbija