PREZENTOVAN VODIČ ZA DEKLARISANJE HRANE

13.06.2018---Tamara-Penjic_Okrugli-sto_Vodic-za-deklarisanje-hrane,-12.-jun

13. VI 2018. | Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili su Vodič za deklarisanje hrane, kao podršku privredi u primeni Pravilnika koji će za potrošače od sredine ovog meseca značiti veću sigurnost jer obezbeđuje preciznije označavanje sastava i kvaliteta hrane koju kupuju u prodavnicama. Vodič je kreiran u formi pitanja i odgovora, a najveći deo posvećen je nutritivnoj deklaraciji – energetskoj vrednosti i količini masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Količinu ovih sastojaka proizvođači će morati da daju na 100g ili 100ml proizvoda. Sve ove informacije moraju biti na istoj strani ambalaže, odnosno u jednom vidnom polju potrošača.

Sastojci moraju biti navedeni na ambalaži, a ako se dogodi da su deo namirnice i složeni sastojci (npr. majonez, hleb ili biskvit), tada i njihovi delovi moraju biti posebno označeni tako da će se podaci o mastima, šećeru ili soli više puta ponavljati u zavisnosti gde su sve prisutni. Količina sastojka takođe će biti obavezan element tako da će potrošači znati koliko tačno jagode ima u jogurtu sa jagodom, ribe u ribljim štapićima, ali i koliko ima kupine u soku koji na ambalaži ima sliku tog voća.

Vodič je posvećen i označavanju alergena u hrani, imajući u vidu da je deklarisanje njihovog prisustva u hrani obavezno. Ostavljena je sloboda na koji način će se naglasiti da li proizvod sadrži žitarice, mleko, jezgrasto voće, jaja ili druge alergene sa definisane liste, ali se to svakako mora učiniti (bojom, stilom, vrstom slova). Propisana količina glutena ispod koje proizvod može da nosi navod ‘bez glutena’ je 20 mg/kg.

Kao što ni EU nije uredila tu oblast, ni u Srbiji nije precizno definisana upotreba marketinških termina poput ‘sveže’, ‘prirodno’, ‘čisto’, ‘tradicionalno’. Vodič preporučuje da proizvođači vode računa da njihova upotreba ne dovede potrošače u zabludu. Isto važi i za upotrebu termina ‘posno’ jer ne postoji nacionalni standard šta se pod tim terminoma podrazumeva, ali potrošači već imaju razvijenu percepciju o kakvoj je hrani reč. Slično je i za termin ‘domaće’ gde se očekuje da proizvođači koriste prirodne sastojke, kao i da je hrana, proizvedena od sirovina domaćeg porekla.

Tamara Penjić, izvršni direktor proizvodnje  Carnexa, je ovim povodom izjavila: “Kao predstavnici privrede, odnosno proizvođača, pozdravljamo Vodič za primenu pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Vodič, koji je objavilo  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, omogućiće lakše razumevanje Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, s obzirom na to da pruža objašnjenja na konkretnim primerima. Samim tim skraćuje se proces izrade deklaracija, a objašnjenje je jednako razumljivo svima u lancu hrane – od proizvođača, subjekta u poslovanju hranom, potrošača i inspekcije. U prilog tome dodatno govori i činjenica da su troškovi promene deklaracija zaista veliki, od same izrade, promene klišea za štampu, do troška potencijalnog uništenja ambalaže (potencijalno i samih proizvoda) sa deklaracijama koje nisu usklađene sa propisima.

Industrija mesa Carnex strogo primenjuje sve propise od same proizvodnje do deklarisanja i obeležavanja proizvoda. Kao lideri na tržištu, smatramo da je naša obaveza da potrošačima prenesemo tačne informacije na deklaraciji proizvoda, čime garantujemo da naš prozvod sadrži upravo ono što je navedeno na njemu, i da je siguran i bezbedan za upotrebu”.