PREDSTOJE VELIKE PROMENE: I srpska kozmetička industrija ulazi u novu eru poslovanja

Evropa se suočava sa velikim promenama u kozmetičkoj industriji, a Srbija je deo tih promena i već se uspešno radi na usaglašavanju nacionalnih sa evropskim propisima istaknuto je na seminaru Cosmetics Europe u Privrednoj komori Srbije.

Ana Popara Gojković, predsednik Grupacije uvoznika i distributera kozmetičkih proizvoda u PKS kaže da su Zeleni dogovor, Evropska hemijska strategija za održivost, mikroplastika samo neke od tema o kojima se govori i čiji je uticaj na mnoge industrije, uključujući i kozmetičku, ogroman. Dodaje da na polju propisa Evropske unije, a samim tim Srbije predstoje izuzetno velike promene. “Blagovremeno sagledavanje i razumevanje procesa promena veoma je bitno za sve koji se bave kozmetikom, bilo da su proizvođači, uvoznici, distributeri, ali i institucije, laboratorije, inspekcije”, kaže Gojoković i dodaje da je ovaj skup prilika za konstruktivnu diskusiju svih relevatnih partnera kao i povezivanje sa predstavnicima okolnih zemalja koje su, takođe, u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

“U toku su tektonske promene na polju mikroplastike koje će se refletkovati i na obeležavanja na deklaraciji i potencijalnom isključenju nekih kozmetičkih sastojaka u narednom periodu, pa smo u prilici i da čujemo u čemu će se sastojati te promene”, ističe Nebojša Cekić, predsednik Grupacije proizvođača kozmetičkih proizvoda PKS. Iz ugla domaćeg proizvođača kozmetike, sjajno je što imamo priliku da čujemo predstavnike Cosmetic Europe sa temama koje su bitne za sagledavanje dinamike procesa promene legislative u ovoj oblasti, ocenjuje Cekić i dodaje da su propisi Republike Srbije usklađeni sa legislativom EU u oblasti proizvodnje i prometa kozmetičkih proizvoda, kao i i da će blagovremeno praćenje i implementiranje izmena unaprediti kvalitet i kontinuitet poslovanja.

“U Evropi se dešavaju velike promene kada je kozmetička industrija u pitanju, a Srbija je deo tih promena i već se radi na usaglašavanju srpskih sa evropskim propisima“, rekao je Džon Čejv, generalni direktor Evropskog udruženja kozmetičke industrije (Cosmetics Europe). Dodaje da je za ceo proces ključna edukacija, razumevanje i podizanje svesti o važnosti i posledicama kozmetičke indutrije na svet.

“Danas smo predstavili bazu podataka COSMILE Europe ( https://cosmileeurope.eu/), koja pomaže građanima da lako pronađu informacije o kozmetičkim sastojcima. Baza podataka sadrži informacije o svojstvima sastojaka, njihovoj funkciji, da li su sintetički i/ili su prirodnog porekla i u kojim vrstama proizvoda se mogu naći. Ova inicijativa evropskog udruženja za kozmetiku Cosmetics Europe je posredstvom udruženja KOZMODET dostupna i na srpskom jeziku, a pored toga, dostupna je na još 13 evropskih jezika“, istakla je Jelene Pejčinović, sekretar Udruženja proizvođača i uvoznika deterdženata i kozmetičkih proizvoda (KOZMODET).

Seminar Cosmetics Europe organizovan je od strane Privredne komore Srbije (PKS) i Udruženja proizvođača, uvoznika i distributera deterdženata i kozmetičkih proizvoda u Srbiji (KOZMODET), uz podršku Evropske mreže preduzetništva (EEN).

Prezentacije sa seminara Cosmetics Europe možete pogledati na ovom linku.