PREDSTAVLJEN NUTRI SCORE, SISTEM DODATNOG NUTRITIVNOG OBELEŽAVANJA PROIZVODA

29. I 2020 | Kao pomoć u izboru i balansiranju namirnica u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama kupci mogu pronaći proizvode sa Nutri Score obeležjem, koje se nalazi na prednjoj strani ambalaže. Prilikom izračunavanja ukupnog skora proizvoda, odnosno slovne oznake koju proizvod dobija, sagledava se pozitivan uticaj koji u formuli imaju sadržaj proteina, vlakana, procenat voća i povrća, kao i negativan uticaj, koji na ukupan skor imaju sadržaj soli, zasićenih masnih kiselina, šećer i kalorije.

“Kompanija Delhaize Serbia je strateški posvećena temi zdravije ishrane. Tako je i Nutri Score sistem, takozvani nutritivni semafor, uveden kako bi kupcima olakšao izbor namirnica u skladu sa ličnim nutritivnim potrebama. Naravno, veoma je bitno da kupci prilikom odabira proizvoda čitaju deklaracije i da pažljivo planiraju ishranu, a sistem semafora je tu da olakša izbor i pomogne u balansu dnevnog nutritivnog unosa”, istakla je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Delhaize Serbia.

Nutricionista Ana Petrović je dodatno istakla da ishrana koja vodi zdravijem životu nije pitanje dana, već plana, kao i da je preporučljivo imati nekoliko manjih obroka u toku dana.

“Važno je ne izgladnjivati se i unositi svih sedam grupa namirnica. Doručak kao osnovni obrok treba da sadrži sve nutrijente, ugljene hidrate, masti i proteine. Nikada ne treba mešati proteine u obrocima, a prioritet uvek treba dati povrću, voću, kuvanim obrocima i ribi. Uz svaki obrok treba pojesti salatu u velikoj porciji, a od poslednjeg obroka do spavanja treba da prođe bar dva sata”.

I najvažnije, idealan jelovnik je onaj koji je prilagođen pojedincu jer zavisi od pola, godina, navika, obaveza, zdravstvenog stanja, procene stanja uhranjenosti i drugih faktora.