22. IV 2019. | U okviru dvodnevnog Bašta Bazara koji se ovog vikenda održava u Dorćol Platzu, u nedelju 21. Aprila, danu koji je posvećen zdravoj i organskoj hrani, biće predstavljen i projekat Eat Smart Challenge. Sedmodnevni izazov o zdravoj ishrani realizovala je ambasada Švedske u okviru projekta Švedskog instituta ‘Hrana sutrašnjice’ (Food For Tomorrow) sa namerom da se istakne važnost zdrave hrane i upravljanja hranom.
Specifičan on-line izazov organizovan u 70 zemalja sveta okupio je najviše učesnika – blogera i ljubitelja hrane, upravo iz Srbije. O tome šta smo naučili iz ovog izazova i kako se promenio odnos prema hrani govoriće Milica Čalija, jedna od organizatorki sedmodnevnog izazova o zdravoj hrani.
Zbog čega je važno da koristimo što više svežeg voća i povrća, kako da pronađemo pravu hranu za sebe i da promenimo svest o tome kako hrana utiče na svakodnevni život – govoriće Nevena Veselinović. Ona će odgovoriti na pitanja zašto je važno da izbalansirana ishrana ne znači samo da potiče od zdravih i nezagađenih namirnica, već je važno i da bude ekološki odgovorna.
Način na koji se hranimo i pristupamo hrani utiče na lokalnom i globalnom nivou na svakog pojedinca i svaki pojedinac može da doprinese očuvanju sredine upravo brigom o hrani.
Ambasada Švedske u saradnji sa Švedskim institutom je pre tri godine pokrenula projekat ‘Hrana sutrašnjice’. Od tada su sprovedene brojne aktivnosti, među kojima je i on-line izazov Hranite se zdravo (Eat Smart Challenge). Tokom izazova o zdravoj hrani više od sedam stotina učesnika iz 70 zemalja širilo je ideju o tome da brigom o hrani možemo promeniti svet.
Bašta Bazar je manifestacija koja se održava svakog proleća i jeseni. Nastala na inicijativu ekološkog udruženja Ekonaut u saradnji sa Beogradskim festivalom cveća i timom Dorćol Platza. Namera manifestacije je da promoviše zelenu infrastrukturu grada i pretvaranje zapuštenih gradskih prostora u javne bašte.
Kroz različite akcije građani se inspirišu, edukuju i podstiču da budu odgovorni prema svojoj okolini, da neguju biljke i zelene površine, kao i da promene svest o važnosti zdrave ishrane u svakodnevnom životu.