POKRENUTA INICIJATIVA ZA DONOŠENJE NOVOG ZAKONA O ZAŠTITI KONKURENCIJE

05.09.2017---inicijativa-za-novi-zakon-o-zastiti-konkurencije

05. IX 2017. | Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i advokatska kancelarija Gecić pokrenuli su danas, zajedno sa dr Vanjom Bajović, docentom Pravnog fakulteta u Beogradu, postupak ocene ustavnosti aktuelnog Zakona o zaštiti konkurencije i pokrenuli inicijativu za donošenje novog Zakona, jer je sadašnji, kako se navodi “neustavan, štetan po privredu i radna mesta”.

“Aktuelni Zakon je dao prevelika ovlašćenja Komisiji za zaštitu konkurencije, koja pokreće postupak protiv kompanija, pribavlja dokaze i na kraju sama i donosi rešenje o sporu. Ovo je princip ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’ i predstavlja najgrublju povredu Ustavom garantovanog prava na pravično suđenje”, rekla je dr Bajović i dodala da je još jedan, veoma ozbiljan znak za uzbunu i to što su novčane kazne predviđene ovim zakonom višestruko veće od onih koje propisuje Krivični zakon.

“Želimo veoma argumentovano da ukažemo na sve nelogičnosti, opasnosti i najvažnije stavke ovog Zakona koje su u najočiglednijoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije. Naša inicijativa je konstruktivna, jer nudi rešenje – primenu austrijskog modela, odnosno Zakona o konkurenciji kakav ima ova zemlja. Ovaj predlog podržala je i Privredna komora Srbije”, rekao je Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i podsetio da Zakon u ovom trenutku predviđa drakonske novčane kazne za kompanije, koje su više čak i od onih propisanih Krivičnim zakonom.

Manojlović je naveo primer još jednog štetnog i nerealno visokog nameta za kompanije – plaćanje različitih taksi, od kojih ona za proveru koncentracije na tržištu iznosi neverovatnih 25.000 evra.

Katarina Golubović, iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) okarakterisala je današnju inicijativu kao veoma značajnu, jer ukazuje na nedostatke postupka u zaštiti konkurencije i daje argumente, utemeljene u praksi Evropskog suda za ljudska prava.

“Inicijativa daje rešenja i šansu državi da zaustavi štetu koja nastaje po privredu i privredni život u Srbiji. Bitno je da država reaguje pravovremeno, čak i pre Ustavnog suda”, istakla je ona.

Potpisnici inicijative pozvali su sve privredne subjekte u Srbiji da se priključe, zaštite svoja prava i pomognu donošenje novog Zakona o zaštiti konkuencije koji će im garantovati sigurnost u poslovanju.