POČELA IZGRADNJA NOVA RETAIL PARKA U ŠIDU

Foto: Goran Srdanov

5. VII 2024 | Svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju Nova retail parka u Šidu održano je u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, predsednika opštine Šid Zorana Semenovića, investitora ’Nova Retail park’ Marka Grujičića, savetnika predsednika Privredne komore Srbije Igora Kronje, predstavnika kompanije Lidl i meštana Šida.

Retail Park u Šidu biće treći po redu retail projekat na kome radi kompanija Nova Retail i koji je jedan od za sada planirana 4 retail parka na teritoriji Srbije čija otvaranja su u planu u narednih godinu i po dana. Uskoro kreće izgradnja Retail Parka u Rumi a trenutno je u toku proces razmatranja kupovine zemljišta u još 2 grada u Srbiji sa istim ciljem.

„Ovde će biti zaposleno više od 250 ljudi. Investicija je vredna oko 15 miliona evra. Na svakom našem projektu će biti instalirana i solarna elektrana jačine oko 1 do 1,5 megavata, to je jedan od načina da postanemo energetski efikasni. Uskoro, pored već započetih projekata u Ubu i Kuli, kreće izgradnja retail parka u Rumi. Svoje mesto u Retail parku u Šidu naći će pre svega Lidl, kao najveći i najvažniji zakupac, zatim različiti modni brendovi, obuća, tehnika, kao i propratni sadržaji koji će svim posetiocima pružiti i kvalitetne zabavne sadržaje poput restorana, kafića i dečijih sadržaja“, izjavio je Marko Grujičić, investitor Nova Retail Park.

Budući retail park nalaziće se na površini od dva i po hektara sa ukupno izgrađenih 11.000 kvadratnih metara komercijalnog prostora.

„Privredni rast u ovom kraju prati i rast kvaliteta života, a ovakvi objekti to podižu na viši nivo. Poboljšavaju ponudu za potrošače, a otvaranjem retail parka dolazi se do moderne trgovine. Stotinu i petnaest hiljada stanovnika će ovde imati priliku da svakodnevno obavlja kupovinu. Želeo bih da kažem, u vezi sa solarnom elektranom koja je drugi deo ovog projekta, da je zelena energija naša budućnost, čeka nas zelena tranzicija“, izjavio je Igor Kronja, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Imajući u vidu da je razvoj ovakvih maloprodajnih objekata zastupljen u svim većim gradovima, detaljnim istraživanjem tržišta i investicionih potencijala došlo se do Šida kao odlične lokacije zahvaljujući svojoj poziciji u regionu i odličnoj povezanosti sa okolnim mestima i gradovima. Pored odlične lokacije, podrška lokalne samouprave je u velikoj meri pomogla u donošenju ovakve odluke.

„Izgradnja Nova retail parka doprineće stvaranju novog težišta grada Šida, a trgovine poput Lidla i drugih robnih marki daće građanima naše opštine veći izbor proizvoda i mogućnost izbora proizvoda prema ceni i kvalitetu. To su stvari koje olakšavaju svakodnevni život građana. Siguran sam da će ovaj projekat doprineti ekonomskom osnaživanju naše opštine kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva. Naš cilj je da stvorimo ambijent koji će ispuniti potrebe i želje naših sugrađana, kao i da pružimo prijatno iskustvo svima koji nas posete“, rekao je predsednik opštine Zoran Semenović.

Od samog početka na projektu učestvuju domaće kompanije, počevši od projektanata pa do izvođača građevinskih radova. Tokom izgradnje koja će trajati do decembra 2024, preko 200 ljudi će biti uposleno kroz građevinsku operativu.

„Srbija je lider na Zapadnom Balkanu po nivou stranih investicija. Prošle godine smo imali skoro četiri i po milijarde evra stranih investicija. Vrednost izvedenih građevinskih radova je porasla za 22% u odnosu na isti period prošle godine u našoj zemlji. Nama je svaka investicija važna i zato dajemo podršku ovakvim projektima. Veoma sam srećan jer ovaj projekat, pored svih benefita koje će doneti lokalnom stanovništvu kroz nova radna mesta i ekonomski rast, ispunjava ekološke standarde. Pored solarne elektrane ovaj objekat imaće i elektro-punjače. Mi postavljamo i na našim autoputevima osamdeset ovakvih punjača, a u narednom periodu biće ih 320. Usvojili smo principe zelene gradnje, dali smo stimulans, odnosno povrat novca za one koji rade po sertifikatima zelene gradnje. Verujemo da je to budućnost“, izjavio je ministar Goran Vesić.

Nova Retail Park Šid biće otvoren krajem godine, a uskoro počinje izgradnja još jednog Retail parka u Rumi.