PANEL O DOJENJU U JAVNOSTI ‘BEBA BIRA GDE’

19. IV 2019. | Panel o dojenju u javnosti ‘Beba bira gde’ održan je na petom Avent festivalu dojenja, koji svake godine okupi više od 200 učesnika, lekara, partnera i kompanija koje podržavaju dojenje. Doktorka  Đurđica Ćećez, neonatolog iz GAK Narodni front, Jovana Ružičić iz ‘Centra za mame’, Nada Filipović, predstavnica Rose, i mame koje rado doje u javnosti, govorile su o podršci koja je mamama neophodna kako bi dojile svoje bebe gde god one to žele, sve u cilju da se broj dojenih beba u Srbiji poveća..

Panel je održan kao deo inicijative ‘Beba bira gde’ koja ima cilj da edukuje javno mnjenje o značaju dojenja u javnosti, a koju je pokrenula Rosa.

“Tokom prethodne decenije, tokom koje je Rosa podržala mame i porodice širom Srbije, susretali smo se sa mnogim roditeljima, prvenstveno mamama koje su i same ukazale na to da je podrška dojenju potrebna. Zato smo odlučili da sa Ministarstvom zdravlja pružimo kontinuiranu podršku porodilištima, najavljujući opremanje Rosa sobe za podršku dojenju u GAK Narodni front, gde se godišnje rodi oko 6.800 beba. Sa podrškom se nije tu stalo, želimo da podržimo mame i kada izađu iz porodilišta, tako što ćemo ih ohrabrivati da doje na javnom mestu, gde god požele. Tako je nastala inicijativa ‘Beba bira gde’, usmerena na podizanje svesti i edukaciju o važnosti dojenja u javnosti, kako bi se mamama pružila neophodna podrška, sve u cilju da se broj dojenih beba u Srbiji poveća”, rekla je Nada Filipović, predstavnica Rose.

Srbija je jedna od zemalja sa najnižom stopom dojenja u Evropi. Nacionalni podaci pokazuju da se samo 12,8% dece isključivo doji do šestog, dok je 47,2% dece uzrasta 0–5 meseci pretežno dojeno. U nedavno sprovedenom istraživanju Centra za mame o dojenju u javnosti pokazalo se da je čak 30 odsto mama reklo je da nikada nije dojilo bebu u javnosti, pretežno zbog osećaja stida i straha kakva će biti reakcija okoline. Jovana Ružičić kaže da, iako podatak da je skoro dve trećine mama dojilo bebu na javnom mestu zvuči ohrabrujuće, ima još dosta prostora za napredak, jer većina mama doji samo na mestima koja su očekivana i uobičajena, poput parkova.

“Čak 90 odsto mama misli da dojenje u javnosti nije adekvatno podržano od strane šire zajednice, dok je dve trećine mama koje nisu dojile bebu u javnosti osećalo da je njihovo kretanje bilo ograničeno jer su dojile samo kod kuće. Brojka na čijem menjanju treba najhitnije raditi je svakako 30% ispitanica koje nisu dojile na javnom mestu zato što im je bilo neprijatno i stidele su se. Te brojke pokazuju da je čak trećina mama u periodu kada je trebalo da  slušaju sebe i svoju bebu, više pažnje obraćalo na okolinu i na to šta okolina misli”.

Da bi se povećao broj dojenih beba treba da se poveća broj mama koje doje javno, slobodno, bez osećaja stida i straha, važno je da dojenje bude deo nacionalnih strategija, da mame dobiju edukaciju od medicinskog osoblja, podršku porodice i okoline i da se međusobno podržavaju. Važna je i podrška društveno odgovornih kompanija, kao i javnih ličnosti koje doje, zaključak je panela ‘Beba bira gde’.